PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Najbolji i najgori obrok kod dijabetesa

Redovan unos dovoljnih količina ugljenih hidrata, masti i proteina je neophodan, bez obzira da li ste zdravi ili imate neki zdravstveni problem. Ukoliko imate dijabetes tip II, kombinovanje nutrijenata može biti problem, jer se mora omogućiti dovoljan unos hranljivih sastojaka sa što manjim povećanjem nivoa šećera u krvi, koji je već poremećen.

Neki od primera lošijih izbora i njihovih boljih alternativa su sledeći:

Obrok koji sadrži dominantno ugljene hidrate. Sasvim logično, ukoliko se ima u vidu da je osnova problema nemogućnost pravilne regulacije nivoa šećera u krvi, ovakav obrok bi trebalo zaobići.

Bolja varijanta jesu jaja, žitarice sa više vlakana ili manja količina cerealija od celog zrna. Veći sadržaj biljnih vlakana u hrani usporava brzinu apsorpcije šećera, tako da neće doći do naglog povećanja nivoa šećera u krvi.

Osobe sa dijabetesom bi trebalo da vode računa o upotrebi svih skrobnih namirnica, uključujući oljuštena zrna žitarica, pirinač, krompir, slatkiše, džemovi, voće sa visokim sadržajem šećera (npr grožđe) i sl.

Slane i slatke grickalice načešće se prave sa dodatkom glukozno-fruktoznog sirupa, koji bi trebalo izbegavati, posebno ukoliko imate neregulisan šećer.

Masna hrana, posebno pržena na visokim temperaturama je uvek vrlo ukusna i primamljiva. Međutim, ovu hranu bi trebalo izbegavati, ukoliko želimo da izbegnemo loše strane njene konzumacije. Između masti postoji razlika u kvalitetu i mogućnosti upotrebe za pripremu hrane. Neke su pogodnije za obradu na višoj temperaturi, ali bi bez obzira trebalo izbegavati termičku obradu na visokoj temperaturi. Palmino ulje je veoma popularno i zastupljeno u proizvodnji većine slanih i slatkih “grickalica”, ali postoje podaci o njenom potencijalnom štetnom dejstvu u organizmu, pa bi najbolje bilo izbegavati ga.

Ukoliko želite obrok sa mesom, bolje je da izaberete svinjski ili juneći file, pečen u rerni ili na roštilju.

Bilo koji oblik testenine je obično loš izbor. Testenina se obično pravi od belog brašna, pa bi i ovu testeninu trebalo izbegavati. Ukoliko imate testeninu napravljenu od brašna dobijenog mlevenjem celog zrna, to bi bio svakako bio bolji izbor.

Sendvič može biti i dobar i loš izbor, naravno, u zavisnosti od vrste. Sendvič u beloj pogačici, sa mesnim prerađevinama i majonezom, pogađate, nije dobar izbor, posebno za osobe sa neregulisanim šećerom.

Ukoliko birate sendvič, preporuka je da to bude sendvič u lepinji od integralnog brašna, sa npr. ćuretinom i dodatkom salate od povrća.

Uglavnom, ukoliko imate problem sa reglisanjem šećera, a niste navikli da se pridržavate zdravog načina ishrane, ili možda niste dovoljno informisani o kvalitetu i nutritivnim osobinama pojedinih namirnica, bilo bi dobro da zatražite pomoć nutricioniste.