PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Način upotrebe medicinskih gljiva

Medicinske gljive se mogu upotrebljavati na više načina, cele, osušene, u obliku napitka, ili u obliku suplemenata.

Većina medicinskih gljiva mogu se koristiti i kao deo svakodnevne ishrane. Najpopularnija je svakako gljiva Shiitake, koja je sastavni deo velikog broja obroka u Kini. Neke gljive, kao što je odrasla Reishi gljiva, nisu pogodne za upotrebu u pripremi klasičnih jela. Odrasla Reishi gljiva je drvenasta, pa se kao takva obično secka na tanke listiće i kuva, kako bi se oslobodile lekovite materije.

Osušene medicinske gljive u prahu mogu se dodavati u pripremljene obroke, ili u smutije, čaj, kafu i druge napitke. Neke gljive se dodaju u hranu u ulozi začina, kako bi doprinele ukusu hrane, a nekada se dodaju u hranu kako bi se lakše konzumirale, usled manje prijatnog ukusa samih gljiva.

Suplementi koji sadrže medicinske gljive mogu biti u vidu praha, kapsula, tableta, čajeva, tinktura ili mešavine sa medom. U većini slučajeva, krajnje dejstvo preparata je isto, a izbor određenog oblika uglavnom zavisi od ličnog afiniteta osobe prema odgovarajućoj vrsti suplementa.

Preporuka pri izboru suplementa na bazi medicinskih gljiva je da se biraju preparati što prirodnijeg sastava, kako bi se na najbolji način iskoristila sva pozitivna dejstva gljive.

Standardizacijom preparata koji sadrže aktivne sastojke dobijene iz medicinskih gljiva omogućava se tačno doziranje preparata. Obično se u tu svrhu upotrebljavaju preparati u obliku tableta ili kapsula. Tačno određivanje doze je velika prednost, jer omogućava praćenje delovanja tačno određene doze medicinske gljive koju želimo da ispitujemo. Međutim, što više raščlanjujemo jednu gljivu na njene sastavne delove, gubi se „ukupna lekovita moć“. Aktivni principi, kao i kod biljaka, obično ispoljavaju najjače dejstvo kada se upotrebljava cela gljiva, pa se zato, uvek kada je to moguće, savetuje upotreba što manje prerađenih celih gljiva.

Medicinske gljive su idealan način za poboljšanje imunološkog odgovora i zaštitu

organizma na prirodan način. Medicinske gljive mogu da povećaju energiju, snagu, izdržljivost, sposobnost koncentracije i održavanje kognitivnih funkcija.

Svakako, pre početka primene suplemenata, najbolje bi bilo da zatražite mišljenje vašeg lekara. On vam može pomoći, imajući u vidu vaše trenutno zdravstveno stanje i potrebe, koji preparat bi trebalo da koristite. S‘ druge strane, ukoliko već pijete određene lekove, posebno je važno da vaš lekar odobri upotrebu suplemenata, u zavisnosti od postojanja dokazanih ili potencijalnih interakcija lekova sa medicinskim gljivama.