PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hemoroidi- proširenja hemoroidalnih vena

Hemoroidi ili hemoroidalne vene predstavljaju normalni anatomski deo građe završnog dela rektuma. Usled delovanja određenih provocirajućih faktora, može doći do njihovog proširenja, slično kao kada su u pitanju drugi venski krvni sudovi. Faktori koji dovode do proširenja hemoroidalnih vena su mnogobrojni, mada se u nekim slučajevima ne može naći pravi osnovni uzrok.

Hemoroidi uglavnom nastanu usled dugotrajnog delovanja povećanog pritiska u donjem delu stomaka. Kod žena, to se najčešće dešava u poslednjem trimestru trudnoće, kada je najizraženiji rast bebe. Pritisak na krvne sudove creva otežava normalan protok krvi i vremenom, dovodi do trajnog proširenja hemoroidalnih vena.

Drugi česti uzroci su uslovi rada sa stalnim naprezanjem ili radom u sedećem položaju i nepravilna ishrana, sa unosom male količine biljnih vlakana i vode. Nepravilna ishrana dovodi do formiranja tvrde stolice koja zahteva povećano naprezanje da bi se eliminisala iz creva. Ovo naprezanje povećava pritisak u maloj karlici, a ukoliko se često ponavlja, može uticati na pojavu hemoroida.

Najčešći simpomi hemoroida su:

  • Bezbolno krvarenje u toku pražnjenja creva, koje se primećuje na toalet papiru ili kao sveža krv pomešana sa sadržajem stolice
  • Svrab i iritacija u predelu anusa
  • Osećaj nelagodnosti i bol
  • Otok hemoroidalnih vena
  • Kvržica u predelu anusa

Hemoroidi su veoma čest problem. Smatra se da svaka treća ili četvrta osoba makar jednom u životu ima manje ili više izražen problem sa hemoroidima. U zavisnosti od stepena izraženosti proširenja, razlikovaće se simptomi hemoroida. Neke osobe mogu imati blag osećaj nelagodnosti, svraba i težine u analnom predelu, dok se kod uznapredovalih stadijuma hemoroida može javiti krvarenje sa skoro nepodnošljivim bolom. To se dešava uglavnom ukoliko dođe do stvaranja ugruška i razvoja infekcije unutar hemoroida.

U većini slučajeva, tretman hemoroida se vrlo uspešno sprovodi i u kućnim uslovima. Promena higijensko-dijetetskog režima, redovna fizička aktivnost i lokalna primena odgovarajućih masti brzo dovodi do olakšanja tegoba.

U slučaju nastanka komplikacija, krvarenja, tromboze ili uklještenja krvnih sudova, nekada je neophodna lekarska intervencija.

Kod postojanja krvi u stolici, bez obzira na očigledno prisustvo hemoroida, neophodno je uraditi odgovarajuće preglede i laboratorijske analize u cilju isključenja nekog ozbiljnijeg uzroka krvarenja (karcinom anusa, rektuma, kolona i drugih delova digestivnog trakta).