PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mogućnosti primene etarskih ulja

Etarska ulja su lako isparljiva ulja koja nastaju kao rezultat metabolizma biljaka.

Da bi se jedna biljka uvrstila u grupu biljaka sa etarskim uljima, koncentracija ulja mora da bude mnimum 1-2%. Neke biljke imaju i do 20% etarskog ulja.

Etarska ulja karakteriše snažna isparljivost. Otuda se i potiče karakterističan intenzivan miris etarskih ulja. Etarska ulja se ne rastvaraju u vodi. Rastvaraju se u mastima, uljima ili u alkoholu. Ovo je važna informacija za osobe koje žele da upotrebljavaju etarska ulja na bilo koji način koji uključuje direktan kontakt kože ili sluzokože sa etarskim uljem. Čisto etarsko ulje ne sme da se nanosi nerazblaženo na kožu ili sluzokožu.

Najznačajnija podela etarskih ulja je prema mogućnostima upotrebe prema farmakološkom delovanju.

Etarska ulja koja utiču na kožu

Ulja koja se mogu koristiti u sastavu masti ili ulja za masažu a koja poboljšavaju prokrvljenost. Lokalno nadražajno dejstvo podstiče oslobađanje raznih posrednika i hormona nadbubrežne žlezde. Neka ulja sprečavaju oslobađanje prostaglandina i na taj način sprečavaju razvoj zapaljenja. Preporučuju se kod reumatskih, mišićnih, neuroloških bolesti, kod loše cirkulacije, povreda, modrica i dr. Ulja koja se posebno preporučuju su ulje ruzmarina, timijana, lovora, lavande, kleke, terpentina, slačice i eukaliptusa, kao i kamfor.

Etarska ulja sa protivupalnim dejstvom

Ova ulja smanjuju oslobađanje histamina i prostaglandina i podstiču oslobađanje hormona nadbubrežne žlezde. Ovako deluju kamilica, hajdučka trava, kao i ulje bora i drugih četinara.

Etarska ulja koja deluju antibakterijski

Sva etarska ulja imaju određena antiseptična svojstva. Mogu da se koriste iznutra ili spolja, kao i za konzerviranje namirnica. Ističu se žalfija, slačica, timijan, beli luk, nana, miloduh i dr.

Etarska ulja koja olakšavaju iskašljavanje

Ova ulja utiču na razređivanje sluzi u disajnim putevima i njegovo iskašljavanje. Ovo dejstvo se ispoljava nadražajem određenih nerava, ili direktnim delovanjem na sluzokožu disajnih organa. Ovde izdvajamo komorač, anis, timijan, majkinu dušicu, kleku, bor i smreku.

Etarska ulja koja podstiču lučenje urina

Ova ulja nadražuju bubrežni epitel, utiču na bolju prokrvljenost bubrega i pojačano stvaranje urina. Tako deluju kleka, peršun, zečji trn, selen, vilino sito i kopitnjak.

Etarska ulja koja opuštaju glatke mišiće

Preporučuju se kod digestivnih tegoba u smislu povećanog nadimanja, lošeg varenja, opstipacije, smanjenog lučenja žuči. Izdvajamo kamilicu, kim, komorač, nanu, matičnjak i hajdučku travu. Na digestivni sistem povoljno deluju i anis, anđelika, korijander, ruzmarin, bosiljak, beli luk i slačica.

Etarska ulja protiv parazita

Neka od ulja preporučuju se kod prisustva crevnih parazita, kao što su vratić, izdanak obične paprati i etarsko ulje timijana. Zbog mogućih propratnih neželjenih dejstava, potrebna je oprezna primena.

Etarska ulja koja deluju umirujuće

Ova ulja se uglavnom koriste za unutrašnju upotrebu, ili aromaterapiju. Pre svega, preporučuju se valerijana, matičnjak, kantarion, lavanda, ruzmarin, iđirot i hmelj.

Etarska ulja koja podstiču lučenje mleka

U narodnoj medicini, u ovu svrhu se preporučuju ulje anisa, kima i komorača.

Potrebne mere opreza!

Etarska ulja nude veoma širok spektar lekovitog delovanja i mogućnosti upotrebe. Međutim, kada se koriste nekontrolisano, dugo i u većim količinama od preporučenih, može da dođe do pojave neželjenih efekata.
Ukoliko se odlučujete za upotrebu nekog etarskog ulja, imajte u vidu da bez obzira na to što se radi o prirodnim proizvodima, nisu nemoguća neželjena dejstva. Zato, budite obazrivi, kako bi iskoristili što više korisnih, a smanjili mogućnost neželjenih efekata etarskih ulja.

Pogledajte ponudu etarskih ulja u PRIMED BIO-APOTECI: ETARSKA ULJA