PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Individualni pristup lečenju hemoroida.

Najnoviji pristup u lečenju hemoroidalne bolesti je kombinacija tri savremene metode lečenja hemoroida: podvezivanje hemoroida pod kontrolom ultrazvuka (HAL), lasersko smanjivanje i njihovo uklanjanje PPH metodom. Svetski priznati koloproktolozi upravo insistiraju na kombinovanju različitih metoda lečenja iz više razloga. Ove tri metode su manje bolne od klasičnog uklanjanja hemoroida, pacijent se brže oporavlja, a najbitnije je da se postižu dobri terapijski efekti.
U praksi, pacijenti najčešće imaju tri uvećana hemoroidalna čvora i svakom od njih je potreban individualan tretman u kombinaciji različitih metoda lečenja Na ovakvom individualnom pristupu danas insistiraju svi najpoznatiji svetski stručnjaci iz ove oblasti.
Kada se preporučuje hirurško lečenje
Hirurško lečenje hemoroida potrebno je kod svega 10 odsto pacijenata, dok se većini propisuje terapija kremama i čepićima (supozitorije). Dijagnozu i težinu hemoroidalne bolesti, kao i potrebu za operativnim ili drugim načinom lečenja trebalo bi da postavi lekar specijalista, hirurg ili gastroenterolog jer postoje i druge, mnogo opasnije bolesti, kao što je karcinom rektuma koji može da uzrokuje iste ili slične simptome kao i hemoroidi.
I druge metode daju dobre rezultate
Dijagnoza stepena razvoja hemoroidalne bolesti je važna u izboru terapije. Naime, između operativnog lečenja i primene krema i supozitorija postoji veći broj poluinvazivnih metoda, kao što su skleroterapija, podvezivanje hemoroida gumicama i infracrvena koagulacija – čija kombinacija, takođe, daje odlične rezultate.
Uzroci pojave hemoroida mogu biti brojni
Gotovo svaka osoba ima hemoroide. Oni su normalan sastavni deo analnog kanala koji ima fiziološku ulogu u voljnoj kontroli stolice i gasova. Do pojave hemoroidalne bolesti mogu da dovedu starenje, hronični zatvor i proliv, trudnoća, nasledni faktori, problemi sa pražnjenjem creva u vidu dugogodišnjeg naprezanja i dugog zadržavanja u toaletu prilikom defekacije, gojaznost…Hemoroidalna bolest nastaje kada dođe do njihovog uvećanja, ispadanja iz analnog kanala (prolapsa) i pojave simptoma pre svega u vidu pojave krvi u stolici, a ponekad bolova i svraba u perianalnom predelu. Krvarenje je najčešći i obično i prvi znak hemoroidalne bolesti. Bol se retko javlja kod nekomplikovanih hemoroida i tada je obično u vezi sa drugim, udruženim patološkim procesom ili stanjem kao što su analna fisura, trombozirani hemoroidi i slično.
Melem HEMOREKS je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale. Aktivni princip Peruanski balzam (Balsamum Peruvianum)-ima antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože.