PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Masna jetra

Masna jetra je, možda iznenađujuće, jedna od najčešćih bolesti današnjice. Procenjuje se da skoro svaka četvrta osoba ima problem masne jetre, što je učestalije od dijabetesa i artritisa zajedno.

U većini slučajeva, bolest je blagog toka, ali može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Ono što je dobro u slučaju postojanja masne jetre jeste činjenica da se promenom načina života i ishrane u većini slučajeva može značajno uticati na usporenje ili čak povlačenje problema.

Masna jetra nastaje prekomernim nakupljanjem masti unutar jetre. Postoje dva osnovna tipa:

  • Nealkoholna masna jetra (NAFLD)
  • Alkoholna masna jetra

Nekada, povećana količina masti deponovana u jetri može da remeti normalnu funkciju jetre u detoksikaciji organizma. To dalje dovodi do različitih poremećaja.

Nealkoholna masna jetra je najčešći oblik, uglavnom bezazlen. Nekada, može da dođe do uvećanja jetre i razvoja ciroze. To dalje može da bude podloga za razvoj najopasnije posledice- karcinoma jetre. Na sreću, ovakav tok poremećaja je redak.

Nije potpuno jasno zašto dolazi do pojave masne jetre, ali značajnu ulogu imaju metabolički faktori, gojaznost, povišen holesterol i trigliceridi, dijabetes, povišen krvni pritisak, način ishrane i dr.

Alkoholna masna jetra nastaje kao posledica dugotrajnog unosa prekomernih količina alkohola. Ukoliko je prekomerni unos alkohola udružen sa metaboličkim faktorima, rizik za pojavu masne jetre se značajno povećava. Ukoliko se problem ne kontroliše i rešava na vreme, a nastavi prekomerni unos alkohola, povećava se rizik od nastanka alkoholnog hepatitisa, ciroze, insuficijencije jetre, ili čak karcinoma.

Simptomi masne jetre

Masna jetra uglavnom ne daje simptome. Ukoliko postoje neki simptomi, uglavnom su blagi i nedovoljno specifični. Može da postoji osećaj pritiska, napetost i nelagodnost u gornjoj desnoj polovini stomaka, stalno prisutan umor i sl. Nekada, postojanje masne jetre može da dovede i do smanjenja ili gubitka apetita.

Dijagnoza se najčešće slučajno postavlja, u toku sistematskih pregleda koji uključuju ultrazvučni pregled abdomena. Ukoliko se posumnja na postojanje masne jetre, definitivna dijagnoza se postavlja mikroskopskom analizom uzorka jetre dobijenog biopsijom.

U tretmanu masne jetre neophodno je korigovati ishranu, uvesti redovnu fizičku aktivnost i raditi na postepenom smanjenju telesne mase. Ukoliko se radi o masnoj jetri izazvanoj alkoholizmom, neophodno je prekinuti sa unosom alkohola. Kod uporedno prisutnog dijabetesa ili nekog drugog metaboličkog sindroma, neophodno je raditi na dobroj kontroli poremećaja.

Takođe, potrebno je voditi računa o unosu različitih materija koje mogu da opterete jetru. Izbegavati prekomeran unos suplemenata, lekova i drugih materija koje se prerađuju u jetri, s’ obzirom na njen smanjen kapacitet detoksikacije.

PRIMED 13 KORDICEPS JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA I MEDICINSKE GLJIVE KORDICEPS.

PRIMED 13 KORDICEPS se preporučuje kod:

  • oslabljenog imuniteta
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • bolesti jetre, pluća, bubrega i drugih vitalnih organa
  • u prevenciji i tretmanu malignih bolesti