PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Masna jetra – ne boli, a ubija.

jetraMasna jetra, ili, kako se još i naziva- steatoza, jedno je od najčešćih hroničnih oboljenja ovog organa u poslednjoj deceniji. Svaki peti odrasli čovek pati od ovog metaboličkog poremećaja, koji nastaje usled prekomernog nakupljanja masti u jetri, pa se može reći da je steatoza u poslednje vreme poprimila epidemijske razmere. Normalno je da se u jetri nalazi mala količina masti, ali u slučaju patološkog nagomilavanja, ona čini više od pet do deset procenata tkiva ovog organa.
Uzroci
Statistike pokazuju da je gojaznost glavni faktor rizika od nagomilavanja masnoća u jetri, ova pojava se beleži kod više od 80% osoba sa prekomernom telesnom težinom. U opasnosti su i alkoholičari, osobe sa povišenim nivoom holesterola, triglicerida i šećera u krvi, kao i osobe koje uzimaju hepatotoksične lekove. Može se pojaviti i kod dece, kao posledica nekih virusnih infekcija, uzimanja salicilata, kao i kod trudnica-takozvano stanje akutne masne jetre u trećem trimestru trudnoće (nepoznatog porekla), što je ponekad praćeno žuticom i insuficijencijom jetre.
FAKTORI RIZIKA:
1. Poremećaj metabolizma (nasledni i stečeni):
Preterano konzumiranje alkohola– je danas jedan od vodećih uzoraka nastanka hroničnih bolesti jetre, što uključuje i steatozu, koja se u ovom slučaju naziva alkoholna masna jetra.
Nealkoholni faktori– Nepravilna ishrana, pothranjenost, gojaznost, totalna parenteralna ishrana, i poremećaj metabolizma šećera u krvi- mogu uzrokovati nealkoholnu masnu jetru. Oboljenje ima sve karakteristike alkoholne bolesti jetre, ali se javlja kod osoba koje ne konzumiraju alkohol ili ga piju jako malo.
Nasleđe– Kod nekih osoba utiče na ispoljavanje steatoze.
2. Uzimanje lekova
Terapija kortikosteroidima, hormonima kore nadbubrežne žlezde, koji imaju brojne fiziološke funkcije u organizmu, a čiji se sintetički oblik primenjuje zbog jakog antiinflamatornog i antialergijskog delovanja.
Citotoksici (lekovi poput metroteksata, koji su doslovno toksični za ćelije i primenjuju se u lečenju autoimunih bolest i karcinoma).
Hepatotoksični lekovi (npr. tetrahlorougljenik) i izloženost otrovnim materijama (DDT).
Podmukla bolest bez simptoma
Oboljenje jetre se obično kasno dijagnostikuje, najčešće kada bolest već uzme maha. U početnoj fazi masna jetra protiče bez simptoma, a tek posle nekoliko godina, kada bolest uđe u poodmaklu fazu, koja se karakteriše popuštanjem funkcija, može se pojaviti opšta slabost, gubitak u težini, slab apetit, mučnina, konfuzna stanja, otežana koncentracija, otok na nogama i stomaku, žutica, temperatura, krvarenje po koži.
Jednostavna dijagnostika
Rutinski biohemijski pregled krvi otkriva poremećaj vrednosti specifičnih enzima jetre: transaminaza, alanin- aminotransferaze (ALT), aspartat-aminotransferaze (AST). Da bi se dijagnoza potvrdila, pacijent se potom šalje na ultrazvuk, kompjuterizovanu tomografiju ili magnetnu rezonancu, a primenjuje se i biopsija jetre, kao “zlatni standard”.
Nema klasičnog tretmana
Uz određene mere, delovanjem na uzrok nastanka bolesti, jetra se može regenerisati i, samim tim izlečiti. Ukoliko je u pitanju alkoholna masna jetra, najvažniji je prestanak konzumiranja svih vrsta alkoholnih pića. U slučaju nealkoholne masne jetre , preporučuje se kontrola telesne težine i regulisanje telesne težine i regulisanje poremećaja metabolizma masti i ugljenih hidrata, te izbegavanje lekova koji su doveli do oboljenja. Uz to, neophodna je uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost. U novije vreme, za lečenje nealkoholne masne jetre primenjuje se i ursodeoksiholna kiselina, koja se inače upotrebljava za rastvaranje žučnih kamenaca.
Od pomoći mogu biti i suplementi koji podstiču regenerativne procese u jetri ili deluju kao antioksidansi (vitamin C). Za čišćenje jetre koriste se i biljke poput gospinog trna, sikavice, divlje artičoke, žutog šipka, maslačka, kleke, crne rotkve. Važni su i oligoelementi-selen, cink, omega.3 masne kiseline.
Surutka leči jetru
Neprikosnoveni narodni lek protiv oboljenja jetre jeste surutka. Ovaj nusprodukt fermentacije mleka bogat je aminokiselinama, enzimima, fermentima, vitaminima i mineralima, a na prvom mestu proteinima, koji čuvaju i regenerišu jetru. Može se koristiti i kao zdrav napitak kada nema promena na jetri.
Gljiva kordiceps regeneriše jetru
Kordiceps ima višestruko, blagotvorno dejstvo na jetru, poboljšava dinamiku ćelija jetre, pospešuje regeneraciju jetrinih ćelija, omogućava eliminaciju toksina iz tela, a među njima i toksičnih ostataka lekova. Snižavanjem nivoa lipida u krvi, kao i holesterola, kordiceps preventivno deluje na nastanak masne jetre.Primed 13 kordiceps

Primed 13 kordiceps, prirodni preparat na bazi meda i lekovite gljive kordiceps, pomaže kod bolesti jetre, steatoze, ciroze, hepatitisa…