PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Reagujte brzo i eliminišite herpes!

herpesVirus herpesa okupira naše telo tiho i neprimetno. Herpes simpleks virus može da bude pritajen godinama, ali kada se probudi počne da stvara nevolje. Virus tipa 1 je odgovoran za labijalni herpes, infekciju koja izaziva pojavu neprijatnih mehurića na usnama, dok tip 2 najčešće uzrokuje genitalni herpes.
Zarazimo se u detinjstvu
Sa virusom herpes simpleks prvi put se zarazimo u dečijem uzrastu. Infekcija uglavnom prolazi neprimetno, kod najmlađih izaziva simptome slične gripu i nema burne manifestacije na koži ili sluzokoži. Najčešći mehanizam prenosa jeste direktan kontakt, ili recimo, poljubac sa zaraženom odraslom osobom. Od tog trenutka taj virus ostaje u nama do kraja života, a skriva se u nervima, gde mehanizmi imunološkog sistema ne mogu da dopru kako bi ga eliminisali. Tu ostaje učauren sve dok ga nešto ne aktivira. Okidač može biti svaka promena, na primer izlaganje suncu, duži stresni periodi, groznica, grip, nagle promene temperature, menstrualni ciklus.
Kada se virus “probudi”…
Kada se aktivira virus izaziva infekciju koja se manifestuje pojavom mehurića, najčešće na usnama ili uglovima usana. Međutim, može se javiti gotovo na svakoj tački lica gde se dodiruju koža i sluzokoža (nos, oko, uho) ili na nekom drugom delu tela (polnim organima, anusu).
Prvi simptomi počinju pre izbijanja plikova, u vidu bola peckanja i zatezanja kože. Potom se pojavljuje jedan mehurić, a uslediće ih još, izbijaju jedan po jedan i šire se u zavisnosti od jačine infekcije.
Nakon tri dana, mehurići pucaju i iz njih izlazi tečnost koja se suši, formirajući tako krastice. Ma koliko bile neprijatne, ne treba ih dodirivati i mazati jakim sredstvima, jer se infekcija može lako proširiti na okolno tkivo.
Ubrzajte lečenje
Promene na koži i sluzokoži, kao i prateći simptomi infekcije herpes simpleksom povlače se spontano, najčešće nakon sedam do deset dana. Međutim, groznica se može izlečiti i za samo dva dana.
Pre pojave mehurića
Već pri prvim nagoveštajuima bola i zatezanja treba primeniti neki antivirusni lek u obliku masti, koji se nanosi na svakih 15 minuta, ali ne duže od dva sata. Tako će se izbeći formiranje mehurića i manifestni oblik infekcije biće eliminisan za samo 48 sati. Ukoliko se radi o genitalnom herpesu ili onom koji izazivaju drugi virusi, obavezno se treba javiti lekaru. lečenje na svojuruku nije preporučljivo, posebno kada se radi o primeni lekova.
Nakon pojave mehurića
Ako se jedan mehurić već formirao, možete upotrebiti gel na bazi aluminijum -hlorida koji se nanosi dva puta dnevno. Već posle prvog nanošenja ovog preparata smanjuju se svrab, crvenilo, peckanje i zatezanje. Pored toga, on ima i antiseptičko dejstvo, što ubrzava izlečenje i smanjuje mogućnost da se promene rašire po koži i sluzokoži.
Alternativno rešenje
Neki od alternativnih lekova koji takođe pomažu u rešavanju ove neprijatnosti, a pri tome se ne izlažete farmakološkim preparatima. Umočite štapić za uši u mešavinu vode i sirćeta, u jednakim odnosima i nanesite ga na mehuriće svakih deset minuta. Ponovite ovo tri do četiri puta. Drugi način je da uzmete češanj belog luka koji ćete zgnječiti toliko da se iz njega pojavi sok. Premazivanje herpesa ovim prirodnim lekom možete raditi više puta u toku dana, istina je da malo pecka, ali poboljšanje možete očekivati već sutradan.
Odgovorno ponašanje sprečava širenje infekcije
Virus herpes simpleksa se nalazi u serumu, tj tečnosti iz mehurića, a prenosi se isključivo direktnim kontaktom, ljubljenjem, loše lične higijene, zajedničkog pribora za jelo… Deca su svakako najugroženija, jer ukoliko se zaraze, moraće da se bore sa ovom infekcijom do kraja života. Osoba sa bilo kojom vrstom herpesa mora da vodi mnogo više računa o higijeni. Nakon dodirivanja mehurića, neophodno je oprati ruke.Takođe treba znati da je virus prisutan u inficiranom području i nekoliko nedelja nakon primarnog herpesa.