PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Masna hrana i alkohol, kombinacija za upalu pankreasa

Akutni-pankreatitis

Gušterača ima veoma važnu ulogu u varenju hrane i metabolizmu. Ona ima egzokrinu funkciju u varenju hrane i endokrinu, koja utiče na regulaciju glukoze u krvi. Upala pankreasa remeti obe funkcije pankreasa. U slučaju poremećaja egzokrine funkcije dolazi do smanjenja produkcije enzima za varenje, koji razgrađuju hranu. Poremećaj endokrine funkcije pankreasa ogleda se u nepravilnostima u lučenju hormona, pre svega insulina i glukagona, ključnih za metabolizam ugljenih hidrata.
Kakva može biti upala pankreasa i šta je uzrokuje?
Upala pankreasa može biti akutna i hronična. Akutna nastaje zbog autodigestije pankreasne žlezde sopstvenim enzimima.
Najčešći uzroci akutne upale jesu žučni kamenci, što se najčešće javlja kod starijih osoba ženskog pola.
Kod muškaraca mlađe i srednje životne dobi najčešći uzrok jeste zloupotreba alkohola. Posebno je važno naglasiti da obilan obrok nakon dugog gladovanja, uz druge faktore, a naročito alkohol, kod oba pola može dovesti do teške upale pankreasa.
Dug period gladovanja i dehidratacije dovodi do gomilanja sekreta u pankreasu, a posle naglog unošenja hrane, naročito one masne, luči se sekret pankreasa bogat enzimima, koji povećava pritisak u lumenu pankreasnih kanala. Povećan pritisak u izvodnim kanalima pankreasa može izazvati pucanje acinusa i razvoj pankreatitisa. Uzroci akutne upale mogu biti i povišen nivo masnoća u krvi, naročito triglicerida. Ređi uzroci su upotreba određenih lekova, virusne infekcioje (zaušci), ali i urođene anomalije pankreasa, povrede i drugo. Upala pankreasa može biti povezana i sa bubrežnim kamencima – u slučajevima kada je povećano lučenje paraštitaste žlezde, kada zbog povećanja kalcijuma u krvi postoji sklonost ka formiranju kamenčića, bilo u pankreasnom bilo u bubrežnim kanalima. Osim toga, visok nivo kalcijuma u organizmu aktivira pankreasne enzime i dovodi do upale pankreasa.
Kako se manifestuje?
Akutna upala pankreasa se manifestuje bolom u gornjem delu trbuha, koji može biti veoma jak i čak dovesti do stanja šoka. Javljaju se i mučnina, povraćanje, zastoj u radu creva, povišena telesna temperatura. Zbog niskog kalcijum može doći do pojave grčeva u mišićima. Ponekad se može ispoljiti žutica, a retko i povraćanje krvi. Hronična upala pankreasa se ispoljava stalnim bolom u gornjem delu trbuha, obilnim, eksplozivnim masnim stolicama, mršavljenjem, gubitkom apetita i mišićne mase. Navedene tegobe jesu posledica nedostataka egzokrine funkcije pankreasa, a u slučaju propadanja velikog dela zlezde dolazi i do gubitka endokrine funkcije pankreasa, to jest do nastanka šećerne bolesti, što se mora lečiti insulinom.

Da li je operacija neophodna?

Akutna upala pankreasa se leči u bolnici da bi se sprečile opasne komplikacije , koje mogu ponekad da dovedu i do smrtnog ishoda. Hronična upala se leči celog života u kućnim uslovima, sem u slučaju pogoršavanja bolesti. Posle akutne, ili kada nastupi hronična upala pankreasa, apsolutno se zabranjuje upotreba alkohola i masne hrane, a savetuje se takozvana žučna dijeta. U slučaju hronične upale koriste se i kapsule koje sadrže pankreasne enzime, a uzimaju se tokom jela. Ponekad je potrebna hirurška intervencija i to može biti operacija žučne kese. Ako je reč o zaglavljenom kamenu u donjem delu glavnog žučovoda, koristi se kombinovana endoskopsko-radiološka metoda (ERCP), kojom se može odstraniti zaglavljeni kamen, a potom se obično radi hirurško odstranjivanje žučne kesice ispunjene kamenjem. U slučaju hroničnog oblika bolesti operacije su opsežne, a podrazumevaju odstanjivanje dela pankreasa i njegove okoline.