PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Negativne kožne reakcije na sunce.

opekotina_sunceSunčevi zraci, naročito kada su intenzivni, pri dužem izlaganju ili kod ljudi sa osetljivom kožom, mogu izazvati brojna oštećenja.
1. Opekotine od sunca.
Sunce emituje nevidljive ultravioletne A (UVA) i ultravioletne B (UVB) zrake. Opekotine nastaju u slučaju da doza izlaganja dejstvu sunca, ili drugom izvoru ultravioletne svetlosti, nadjača sposobnost zaštitnog pigmenta melanina da odbrani kožu. Ponekad opekotina nije odmah vidljiva, ali u trenutku kada počne da crveni i postane bolna, šteta je već učinjena. Nekoliko dana nakon nastanka opekotine koža tog dela počinje da se skida u slojevima ili da se peruta. Oštećeni delovi kože mogu da svrbe, a nakon perutanja su još osetljiviji na dejstvo sunca, a rizik od pojave nove opekotine je još veći.
Faktori koji povećavaju sklonost ka opekotinama od sunca:
-Određeni medikamenti.
-Svetla koža.
-Prirodno svetla kosa.
Simptomi opekotina od sunca.
Crvenilo kože i bol, opekotine težeg stepena se mogu manifestovati otokom i pojavom plikova, a ponekad i povišenom telesnom temperaturom i opštom slabošću. U najtežim slučajevima, organizam može dospeti u stanje šoka.
Terapija opekotina od sunca.
– Što pre stavite hladni oblog na ugroženi deo kože.
– Odmah nakon izlaganja suncu popijte aspirin ili paracetamol da biste ublažili upalnu reakciju.
– Na oštećeni deo kože nanesite gel ili krem na bazi aloe vere.
– Izbegavajte izlaganje suncu.
– U slučajevima toplotnog udara, zatražite lekarsku pomoć.
2. Fotosenzitivnost.
Neke osobe su posebno osetljive na najmanju količinu ultravioletnog zračenja, što se manifestuje ekstremnim reakcijama kože. Ovo stanje se stručno naziva fotosenzitivnost, a popularno” alergija na sunce”. Fotosenzitivnost je zapravo imunološka reakcija na bilo koju vrstu svetlosti, najčešće na sunčevu, a kod osoba koje od nje pate i najkraće izlaganje suncu izaziva pojavu kožnog osipa. Neki fotosenzitivni pojedinci negativno reaguju čak i na neonsko osvetljenje u prostorijama.
Faktori koji pojačavaju fotosenzitivnost:
– Kontakt sa hemijskim materijama, mirisima ili biljkama.
– Lekovi (posebno sulfonamidi, tetraciklini i tiazidni diuretici).
– Biljke, uključujući kantarion.
– Autoimuna oboljenja, kao što je eritematozni lupus.
– Porfirija, nasledni metabolički poremećaj.
Simptomi fotosenzitivnosti.
Fotosenzitivnost se manifestuje različitim simptomima, crvenim osipom sa sitnim plikovima i perutanjem kože. Kod nekih osoba se može pojaviti svrab i gorući osećaj, a osip može trajati nekoliko dana. U nekim slučajevima reakcija na sunce postepeno slabi sa svakim novim izlaganjem suncu.
Terapija
Neki lekovi mogu pomoći u sprečavanju neprijatnih simptoma, a to su beta-karoten za oralnu upotrebu, steroidi i drugi medikamenti.
3. Polimrfna svetlosna erupcija (PMSE)
Ovo stanje karakteriše vrlo brza pojava kožnog osipa nakon ograničenog izlaganja suncu, a obično se javlja kod žena između 20.i 40.godine, kao i kod dece, dok je kod muškaraca vrlo retka pojava.
Simptomi
Reč polimorfni se odnosi na to što se osip manifestuje u različitim oblicima. Najčešći oblik osipa čine grupisane ružičaste ili crvene “ospe” na koži na rukama, mada se može pojaviti i na drugim delovima tela (noge i grudi). Ponekad osip uključuje i sitne plikove i veće, suve, crvene fleke. Osip često prate svrab i gorući osećaj, koji mogu trajati i nekoliko dana.
Terapija
Kod težih oblika PMSE-a lekar može odrediti oralnu primenu steroida, a ponekad se koristi i hidroksihlorokvin, lek u širokoj primeni za saniranje kožnih oboljenja.