PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene- kada je vreme za tretman?

Veliki broj osoba koje imaju problem sa proširenim venama osećaju nelagodnost i bol u nogama. Neprijatni simptomi posledica su promena koje se dešavaju na nivou krvnih sudova, a u određenim situacijama simptomi mogu da se pogoršaju i ukažu na razvoj komplikacija koje dalje zahtevaju neodložnu medicinsku pomoć.

Do proširenja vena može da dođe u bilo kom delu venskog sistema, ali, najčešće dolazi do proširenja vena na donjim ekstremitetima, što je i očekivano, s obzirom na to da u ovim venama deluje najveći pritisak.

Uobičajeni simptomi koji prate narušenu vensku cirkulaciju su:

  • Osećaj težine u nogama
  • Svrab i iritacija u predelu proširenih krvnih sudova
  • Osećaj trnjenja ili žarenja
  • Otok u predelu stopala ili potkolenica
  • Bolni grčevi u mišićima
  • Promena izgleda kože u delu ekstremiteta sa narušenom cirkulacijom

Ovi simptomi mogu da budu različito izraženi. U početku, obično se opisuje samo prisustvo subjektivnih simptoma, osećaj umora, težine, “punoće” u nogama. Kako problem napreduje, tako se simptomi pojačavaju, a dolazi i do pojave vidljivih proširenja jedne ili većeg broja vena.

Simptomi i znaci proširenih vena nisu životno ugrožavajući, ali mogu da budu vrlo neprijatni i opterećujući, posebno kada su intenzivni.

U uznapredovaloj fazi oštećenja venske cirkulacije, usled smanjenog snabdevanja tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, može da dođe do promena u kvalitetu i izgledu kože, sa pojavom manjih ili većih oštećenja. Koža je istanjena, očvrsla, a pri češanju se lako oštećuje.

Komplikacije koje prate proširene vene su retke, ali ukoliko se jave, zahtevaju odgovarajuću medicinsku pomoć. Moguće komplikacije su krvarenje, stvaranje tromba i pojava tromboflebitisa i nastanak venskog ulkusa.

Početak tretmana proširenih vena ne treba odlagati. Obično se u početku problem zanemaruje, s obzirom na to da su simptomi manjeg intenziteta i smanjuju se ili nestaju nakon odmora. Međutim, ovi simptomi svakako ukazuju na postojanje problema koji se uglavnom vremenom povećava. Zato je važno na vreme početi tretman, kako bi se usporilo napredovanje i sprečila mogućnost pojave komplikacija.

U zavisnosti od izraženosti tegoba, lekar će preporučiti odgovarajući tretman.

U početnoj fazi obično se preporučuje nošenje elastičnih čarapa, lokalna upotreba preparata u obliku gela, krema ili masti koji imaju povoljno dejstvo na “jačanje” zidova krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije, kao i odgovarajuće higijensko-dijetetske mere. Higijensko-dijetetske mere obuhvataju npr. smanjenje telesne mase, izbegavanje dugog stajanja ili sedenja u mestu, posebno sa prekrštenim nogama, korekciju ishrane sa povećanjem unosa namirnica sa povoljnim dejstvom na cirkulaciju itd.

U uznapredovaloj fazi proširenja vena, sa većim rizikom za nastanak ili već prisutnih komplikacija, lekar može preporučiti i neki oblik hirurške intervencije kojom se uklanjaju prošireni krvni sudovi. Svakako, i nakon hirurške intervencije preporuka je da se nastavi primena mera koje će smanjiti mogućnost daljeg napredovanja problema sa cirkulacijom i pojave proširenja drugih krvnih sudova.

 

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE

Kada se preporučuje VENEKS?

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.