PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovito bilje za lečenje kandidijaze i ostalih gljivičnih infekcija

Gljivice žive na vlažnim mestima u organizmu, kao što su sluzokoža usta i vagine. One obično ne izazivaju nikakve poteškoće, ali ponekad počnu prekomerno da se razvijaju i na taj način izazivaju infekciju. Vagina je primarno mesto njihovog delovanja. Međutim, gljivične infekcije mogu da se razviju i u ustima (afte), u disajnim organima i na koži. Gljivice su prerasle u veliki problem od pre otprilike 60 godina, usled široke upotrebe lekova od kojih neki podstiču prekomerni rast gljivica. Najodgovorniji za to su antibiotici, steroidi i pilule za kontracepciju. Konvencionalna medicina suzbija gljivične infekcije lekovima koji su mogli da se dobiju samo na recept. Ali od nedavno neki od njih kao, na primer, nistatin i mikonazol dostupni su i bez lekarskog recepta i masovno se reklamiraju. Šteta što travari nemaju sredstava za TV reklame. Da imaju takve mogućnosti, ljudi bi shvatili da postoje i drugi načini lečenja gljivičnih infekcija.

Postoji veliki broj lekovitih biljaka koje mogu da budu od koristi u borbi sa gljivičnim infekcijama, ali najbolje je da prvo utvrdite o čemu se radi pre nego što preduzmete lečenje. Ukoliko sumnjate da se radi o gljivičnoj infekciji, obratite se lekaru da bi vam postavio dijagnozu. Zatim, ukoliko želite da isprobate neki biljni pristup u lečenju, o tome bi trebalo da porazgovarate sa lekarom. Razmislite o mogućnosti da ove lekovite biljke koristite i kao dopunu leka koji vam je propisan.

Ehinaceja

izgleda da je delovanje ove lekovite biljke na jačanje imunološkog sistema posebno značajno u lečenju gljivičnih infekcija. Ona deluje tako što podstiče bela krvna zrnca da “proždiru” gljivične organizme, što predstavlja proces poznat pod imenom fagocitoza. U jednom značajnom nemačkom istraživanju, žene sa recidivnim vaginalnim gljivičnim infekcijama dobijale su ili standardni lek protiv gljivica ili lek protiv gljivica uz dodatak ekstrakta ehinaceje. 60% žena koje su uzimale samo lek protiv gljivica ponovo je dobilo infekciju. Međutim, u grupi žena koje su uzimale lek uz dodatak ehinaceje, samo oko 10% žena je ponovo dobilo infekciju.

Beli luk

Beli luk je dobro poznat kao antibiotik, ali on takođe prilično dobro suzbija i gljivice i može da se koristi za lečenje vaginalne kandidijaze i afti.Uobičajna oralna doza može da se kreće u opsegu do desetak sirovih, iseckanih čenova koji se uzimaju dva ili tri puta dnevno u soku. Morate prilično da volite ukus belog luka da biste mogli da podnesete ovaj specifičan način lečenja, ali vredi probati jer je beli luk izvanredno sredstvo protiv gljivica. Crni luk ima slično ali manje snažno dejstvo.

Brusnica

Arbutin, jedinjenje koje se nalazi u brusnici, doprinosi lečenju infekcija kandidom.

Tušt

Vitamini A(i beta-karotin), C i E, kojima obiluje ova biljka, doprinose ojačavanju imunog sistema i samoj borbi protiv gljivične infekcije bilo koje vrste.

Zlatnica

Antiinflamatorna svojstva ove biljke se preporučuju za sprečavanje i lečenje različitih urogenitalnih poremećaja, uključujući i gljivične infekcije. Jedinjenja koja se nalaze u zlatnici (esterni saponini) aktivno deluju na kandidu. Ova lekovita biljka može da se koristi kao astringentni ča za piće i kao sredstvo za vaginalno ispiranje.

Bršljan

Listovi bršljana aktivno deluju na kandidu i priličan broj bakterija. Preporučuje se korišćenje 0,3 grama kod različitih hroničnih inflamatornih oboljenja, tako i za lečenje gljivičnih infekcija. Čaj od bršljena se dobija kada ovu lekovitu biljku pustite da odstoji u vreloj vodi oko 10-15 min.

Sladić

Mnogi stručnjaci savetuju one koji imaju stalne probleme sa gljivicama da ne koriste alkohol, proizvode koji sadrže kvasac i proste šećere. Ukoliko ste ranije imali neku gljivičnu infekciju i želite da sprečite da se ona ponovo pojavi, treba da izbegavate med i šećer. Ako želite da zasladite čajeve protiv kandide, pokušajte sa biljnim zaslađivačima kao što je, na primer, sladić.

Žalfija

Žalfija sadrži mešavinu jedinjenja koja deluju na kandidu. Možete da uzimate čaj od žalfije kao napitak ili da ga koristite kao astringentno sredstvo za vaginalno ispiranje. Ukoliko ga koristite za vaginalno ispiranje, možete da dodate i kap-dve ulja drveta teaceje, snažnog sredstva protiv gljivica.