PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Išijas i kako ga lečiti

isijas

Išijas je bol koji se širi u jednu ili obe strane zadnjice i pri tome se spušta niz zadnju stranu jedne ili obe noge. Posledica je pritiska na sedalni živac, nervus ishiadicus na korenu kičme. To je najduži živac u našem organizmu i proteže se od zadnjice do stopala zadnjom stranom noge. Bolovi se mogu javiti celom njegovom dužinom.

SIMPTOMI

  • Bolovi koji se šire u zadnjicu, zadnjom stranom noge sve do stopala. Bol može biti stalan ili povremen, žareći ili tup. Obično se javlja na samo jednoj strani tela. Kijanje, kašljanje, smejanje mogu da provociraju bol.
  • Slabost i neosetljivost zahvaćenog područja.

UZROCI IŠIJASA mogu biti različiti. Išijas nastaje kao posledica lošeg držanja, trudnoće, prekomerne težine, nošenja visokih potpetica, istezanja mišića, spavanja na suviše mekom ležaju. Može biti i posledica iskliznuća diskusa i pritiska na živac kao i zapaljenja samog živca.

LEČENJE IŠIJASA se sastoji od davanja lekova za opuštanje mišića, nesteroidnih protivupalnih lekova, sistemskih narkotika ili kortikosteroida koji smiruju upalu i otok živca. Nutricionista može da preporuči uzimanje aminokiseline fenilalanina na dve nedelje radi smirivanja bolova. Kad se bolovi smire preporučuje se fizikalna terapija.

Alternativni načini lečenja. Postoji Aleksandrova tehnika koja pomaže da se nauče pravilne metode sedenja, ležanja, pomeranja da bi se sprečio nastanak tegoba ko išijasa.

Kiropraktika znači manipulaciju mišićima, mekim tkivima i pršljenovima da bi se smanjio pritisak na živac. Može doneti veliko olakšanje.

Lekovite biljke. Čajevi napravljeni od bele vrbe (Salix alba) i prave končare (Filipendula ulmaria) pomažu kod bolova kod išijasa.

Sledeći postupci su samopomoć kod bolova u leđima.

  • Čim se bolovi pojave stavite na to mesto led umotan u kesu  i držite ga 30 do 60 min. To ponovite nekoliko puta dnevno dva ili tri dana. Nakon toga ponovite postupak sa toplom vodom u flaši.
  • Tehnika samomasiranja: lezite na leđa sa savijenim nogama u kolenima i opuštajte se prvo nekoliko minuta. Dve gumene loptice stavite u mekanu čarapu i stavite na pod i zatim lezite tako da vam po jedna loptica bude sa svake strane kičme u nivou krsta. Neka vam je pri tome cela težina na podu preko loptica. Nakon nekoliko minuta sklonite loptice i opuštajte se još nekoliko minuta ležeći na podu.
  • Tokom perioda bolova ne podižite ništa teže od 5 kg i kada podižete teret to radite savijenih kolena, zapnite rukama a ne leđima.

ISHRANA treba da sadrži dosta kalcijuma. Uzimaju se visoke doze kalcijuma 1000 mg, magnezijuma 400mg i vitamina C 500 mg i to pre spavanja. Uzima se i vitamin B6 50 mg nedelju dana, tri puta dnevno.

PREVENCIJA

  • Spavajte na tvrdom osloncu, na leđima ili boku sa savijenim nogama u kolenima. Nemojte spavati na stomaku. Samo tokom napada bolova spavajte sa jastukom između kolena.
  • Podesite visinu stolice tako da dok sedite vaša stopala budu skroz na podu, a vaša kolena na višem nivou u odnosu na bokove.
  • Neka vaša stolica ima čvrst oslonac za leđa i sedite naslonjeni sa ispravljenim leđima.