PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovite vučje bobice

GOJI-20-semenki_slika_L_1961066

Goji  (Lycium barbarum) se u narodu još nazivaju vučje bobice. To je žbunasta biljka koja naraste od 1-3 metra. Plod je narandzasto-crvene boje, duguljastog oblika. Tradicionalno se koristi više od 5000 godina, a originalno podneblje iz kojeg potiče je centralna Kina.

Od biljke goji koristi se plod, iako se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi i kora korena, list i semenke. U tradicionalnoj primeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, lošeg vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze.
Kora korena koja je gorkog ukusa i antibakterijskog delovanja u tradicionalnoj medicini se koristila za lečenje kašlja i kod  povišene telesne temperature.

Plod biljke goji bogat je monosaharidima, polisaharidima, karotenoidima (beta-karoten, zeaksantin, lutein), vitaminima (vitamin C, B6, B12) i mineralima (bakar, kalijum,gvožđe, mangan, selen, kalcijum). Plod je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina što nije uobičajeno za plod voća.

Delovanje

Plod biljke ima antioksidativno i protuupalno delovanje. Koristi se i kod makularne degeneracije oka koja je povezana sa starošću. Sok ploda je dobra zaštita od slobodnih radikala. Možemo reći da on ima snažni fitoterapeutski potencijal sa širokim spektrom djelovanja. Zbog svog bogatog sastava, smatra se najboljom hranom za revitalizaciju organizma. Jača imunološki sistem, poboljšava cirkulaciju, štiti jetru i bubrege. Zanimljivost je da bobice biljke goji često nazivaju ‘‘sretne bobice” jer se njihovom dužom  upotrebom čovek  bolje oseća, podižu energiju i izdržljivost. Koriste se kod dijabetesa, visokog krvnog pritiska, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, kod erektilne disfunkcije, vrtoglavice, zujanja u ušima.

Oprez

Preparati biljke goji sigurni su ako se uzimaju prema uputstvima. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati neželjene efekte kao što su mučnina i povraćanje.
U vreme trudnoće i dojenja preporuka je da se ti preparati ne koriste. Ako imate nizak krvni pritisak, potreban je oprez jer preparati biljke mogu dodatno sniziti pritisak. Isto tako ako imate visok pritisak i uzimate terapiju, potreban je oprez jer goji može dodatno sniziti pritisak. Oprez je potreban i kod osoba koje imaju povišen šećer u krvi jer goji uz terapiju može dodatno smanjiti nivo šećera.

Doza koja se primenjuje zavisi od nekoliko činilaca kao što su starost i zdravlje. U ovom trenutku nema dovoljno informacija kako bi se utvrdio raspon doza za goji. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni. Potrebno je pre upotrebe posavetovati se s lekarom.

Interakcije

Potreban je oprez kod uzimanja preparata biljke goji zajedno sa nekim lekovima zbog mogućih interakcija. Goji može uticati na metabolizam lekova  koji se prerađuju preko jetre. Takvi lekovi su: diazepam, diklofenak, fluvastatin, ibuprofen, losartan, fenitoin, tamoksifen, varfarin…
Interakcije postoje sa lekovima za lečenje dijabetesa kao i za lečenje povišenog krvnog pritiska.

Goji bobice možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci, Vojvode Stepe 120. tel 011 3912431.