PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovi i prirodni preparati u terapiji opstipacije.

Opstipacija (zatvor) predstavlja poremećaj u radu creva koji se manifestuje sa manje od tri pražnjenja creva nedeljno i dovodi do nadutosti, bola u stomaku, vrtoglavice, mučnine, nervoze….
Ukoliko se opstipacija javlja povremeno, nema mesta panici, ali ako pričinjava velike neprijatnosti i dugo traje potrebno je usvojiti nove životne navike i ozbiljno se pozabaviti ovim problemom. Najčešći savet koji se dobija od lekara i farmaceuta jeste da se promene životne navike, odnosno da se više kreće, pije bar 2 L tečnosti dnevno i poveća sadržaj prirodnih biljnih vlakana u ishrani. I pored poznatih saveta o korekciji ishrane, u najvećem broju slučajeva da bi se stolica potpuno regulisala, neophodan je dodatni unos lekova ili medicinskih sredstava da bi se uklonio ovaj problem.
 
Laksativi (laksansi) jesu lekovi za lečenje zatvora stolice. Zatvor stolice (opstipacija, konstipacija) je stanje u kome osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva. Takva osoba ima tvrdu stolicu koja teško prolazi, a i osećaj da se rektum nije u potpunosti ispraznio. Postoji akutni i hronični zatvor. Zatvor može za posledicu imati oboljenja debelog creva usled koncentriranja toksina iz fecesa.
Razlozi nastanka zatvora mogu biti: promjena ishrane, neadekvatna ishrana, fizička neaktivnost, lekovi (antacidi, soli bizmuta, gvožđa, antihipertenzivi, narkotici, sedativi), poremećaji štitnjače, hiperkalcijemija.
 
Ponekad je za lečenje takvog stanja potrebno samo prilagoditi ishranu. A često je zatvor samo simptom neke druge bolesti.
 
Osmotska sredstva
U osmotske laksanse spadaju supstance koje se slabo apsorbuju – purgativne soli i laktuloza, natrijum sulfat, polialkoholi (glicerol, manitol, sorbitol), organske kiseline koje se slabo resorbuju (limunska, vinska i jabučna kiselina). Putem osmoze omogućavaju povećanje zapremine crevnog soka, što dovodi do ubrzane pasaže kroz tanko crevo i dospevanja u kolon veoma voluminoznog sadržaja. Usled rastezanja zida kolona, defekacija nastaje sat vremena posle uzimanja laksanasa. Mogu se javiti i grčevi u trbuhu.
 
Od soli se uglavnom upotrebljavaju magnezijum-sulfat i magnezijum-hidroksid. Ove soli su nerastvorljive, zadržavajući vodu povećavaju zapreminu stolice. Magnezijum se iz ovih jedinjenja apsorbuje u malim količinama koje ne daju sistemska neželjena dejstva, ali ih ipak treba izbegavati kod male dece i bolesnika sa oslabljenom renalnom funkcijom, jer mogu izazvati srčani blok, neuromišićnu blokadu ili depresiju CNS-a.
 
Laktuloza je polusintetsko jedinjenje, disaharid sačinjen od fruktoze i galaktoze. U kolonu se pod dejstvom bakterija razlaže na ova dva šećera, koji se slabo apsorbuju. Njihovom fermentacijom nastaju mlečna i sirćetna kiselina, koje deluju kao osmotski laksansi. Laktulozi je potrebno 2-3 dana da ispolji dejstvo.
 
Neželjena dejstva se javljaju kod velikih doza: nadimanje, grčevi, proliv i poremećaj elektrolita. Može se razviti tolerancija.
Glicerol se primjenjuje kao laksativ, a deluje osmotski, tako da navlači vodu u lumen creva iz okolnih tkiva. Sadržaj creva time postaje mekši i crevna funkcija biva olakšana. Dostupan je u obliku tečnosti ili čepića. Takav laksativ može pomoći u više situacija: kada je potrebno razviti normalnu crevnu funkciju nakon perioda loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, zatim u pripremi za pregled ili operaciju, pre porođaja, u periodu od par dana nakon porođaja i može pomoći kod konstipacije često uzrokovane drugim lekovima. Neke nuspojave pri njegovoj upotrebi mogu biti nelagodnost u trbuhu, grčevi, gasovi. Treba uzeti u obzir i mogućnost alergijskih reakcija.
Laksansi koji povećavaju volumena creva
Ovi laksativi povećavaju volumen stolice. Zadržavajući vodu u lumenu creva, povećavaju zapreminu crevnog sadržaja i tako ubrzavaju peristaltiku. Potrebno je nekoliko dana da ispolje dejstvo, ali im je dobra strana to što nema neželjenih efekta koji ostavljaju neželjene posledice. To su npr. pektini iz voća (smokve, šljive), mekinje, ljuskice semena metilceluloza, sterkulia, agar i ljuska ispagule.
 
Omekšivači stolice
Ovi laksativi olakšavaju defekaciju tako što razvodnjavaju i omekšavaju feces. To su tečni parafin (koji se ne koristi zbog sumnje u kancerogenost) i maslinovo ulje. Takođe, u ovu spada i natrijum dokuzat koji nije ništa drugo nego posebna vrsta deterdženta. Danas su uglavnom napušteni.
Antiapsorpcijski laksativi
U pitanju su izrazito jaki laksativi. Deluju na način da izazivaju ulazak vode ili blokadu apsorpcije vode pa stolica postaje mekana. Zapravo, ovakva sredstva izazivaju stanje proliva. To su npr. ricinusovo ulje, krotonovo ulje i dr
 
Nadražajni laksativi
Vrlo snažno, efikasno i direktno podstiču zid debelog creva uzrokujući stezanje i pomeranje stolice. To su, bisakodil, senozidi A i B iz biljke sene ( Cassia angustifolia ), ramnozidi iz kore krkavine ( Rhamnus frangula ), fenolftalein, glikozidi iz rabarbare ( Rhei rhizomae ). Treba istaći da se oni mogu koristiti vrlo ograničeno jer izazivaju grčeve, a takođe mogu uzrokovati zavisnost jer ukoliko se često uzimaju razvijaju sindrom lenjih creva. Takođe, često i produženo uzimanje takvih laksativa izazivaće oštećenje debelog creva.
Sena laksativno dejstvo duguje derivatima antracena, koji sa šećerima grade glikozide. Lek neizmenjen dospeva do kolona, a u njemu se pod dejstvom bakterija raskida glikozidna veza i oslobađaju antracenski derivati. Apsorbuju se i direktno deluju na mienterički pleksus, pa preko njega izazivaju kontrakciju glatkih mišića i na taj način i defekaciju.
 
Bisakodil je hemijski i farmakološki srodan fenolftaleinu, ali mu je djelovanje 10 do 20 puta potentnije. U tankom crevu se resorbuje i nakon biotransformacije izlučuje u tanko crevu preko žuči. On deluje na sluznicu podstičući peristaltiku creva. Delovanje mu počinje tek za 6 do 12 sati, ali ako se primeni u obliku čepića tada delovanje započinje puno brže – za pola sata do sat vremena.
 
Preporučujemo preparat PRIMED 14 koprinus koji na potpuno prirodan i bezbedan način rešava problem opstipacije!
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 14 COPRINUS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 14 COPRINUS se preporučuje kod:
 
spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida
opstipacije (zatvora) i problema sa varenjem
KAKO DELUJE PRIMED 14 COPRINUS
 
Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na digestivni sistem i varenje hrane i pomažu u uklanjanju tegoba koje prate opstipaciju i hem