PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako vremenske promene utiču na zglobove i kosti?

Promene raspoloženja, pospanost, umor i loša koncentracija idu ruku pod ruku sa dolaskom hladnijih dana. Ali, dolazak jeseni može izazvati i veće zdravstvene tegobe, pogotovo onima koji već imaju probleme sa zglobovima i kostima.
 
U redovima koji slede saznaćete zašto vas zglobovi i kosti (pa čak i stare povrede) više muče u jesenjim mesecima i kako da maksimalno umanjite neželjene efekte sezonskih tegoba.
 
Kako promena vremena utiče na zglobove i kosti.
Tokom jeseni se menjaju 3 važna elementa koja utiču na pojačavanje reumatskog bola, a to su vazdušni pritisak, vlažnost vazduha i temperatura.
 
Niže temperature i sporije zagrevanje organizma intenziviraju bol i ukočenost u zglobovima kod osoba koje boluju od degenarativnih reumatskih bolesti. Istovremeno, niska temperatura u kombinaciji sa oscilacijama atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha dovodi do sužavanja krvnih sudova i slabije prokrvljenosti. To dalje uzrokuje smanjenje nivoa kiseonika u tkivima što isto dovodi do pojave bola (naročito u kičmenom stubu).
 
Pad atmosferskog pritiska uzrokuje i širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, što takođe izaziva osećaj bola. Ovo je tipično za artritične zlogobove, ali i za zgobove koji su bili povređivani.
 
U slučaju da ne psotoje ni stare povrede, ni probleme sa degenerativnim reumatskim bolovima, pojedini stručnjaci smatraju da u tom slučaju bol u zglobovima tokom jeseni može biti pokazatelj nedostatka određenih vitamina, minerala i kolagena u telu.
 
Ovo sve može da bude neki od uzroka nastanka bola u kostima i zglobovima tokom dolaska hladnijih dana. Takođe, postoje načini na koji se ove tegobe ublaže i bez primene jakih lekova.
 
Kako ublažiti bol povezan sa vremenskim promenama?
Budite umereno fizički aktivni
Pokušajte da se koliko god je moguće pilagodite vremenskim uslovima i provedete barem 30 minuta svakog dana u laganoj šetnji. Šetnja je idealna za razgibavanje zglobova, a deluje stimulativno i na mišiće i nerve, što će doprineti boljem opštem zdravlju.
 
Osim šetnje, možete se odlučiti i za druge vidove umerenih fizičkih aktivnosti (poput joge i plivanja), koji su dobri za zglobove, ali i za jačanje mišića i kostiju. Uvek se dobro pripremite blagim istezanjem i odaberite tempo vežbanja koji vam prija.
 
Trudite se da ne naprežete zglobove ako ne morate, što znači i da potražite pomoć kod dizanja ili pomeranja teških stvari ili obimnije nabavke.
 
Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom
Ako nemate problema sa srcem, stimulacija u vidu saune i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom se takođe preporučuju za ublažavanje tegoba i opuštanje tokom jesenjih dana.
 
Utoplite se
Kada temperatura padne, pokušajte da se zagrejete. Praktikujte tople tuševe i kupke i vodite računa o temperaturi u svom domu. Možete tokom noći koristiti električno ćebe ili neku grejnu podlogu na bolnim mestima.
 
Izbegavajte dugo izlaganje hladnoći i pre izlaska iz kuće preduzmite sve što je potrebno, kako biste utoplili svoje zglobove i mišiće. To uključuje slojevito oblačenje i nošenje rukavica i toplih čarapa.
 
Za ublažavanje bolova izazvanih hladnoćom (ako zglobovi nisu topli i otečeni), možete osim toplih kupki da koristite i obloge od gline i parafinske obloge, kao i kombinaciju suvih i vlažnih obloga.
 
Posavetujte se sa lekarom
Ako su bolovi visokog intenziteta, ne uzimajte analgetike na svoju ruku. Posavetujte se sa svojim lekarom i neka vam on preporuči odgovarajuću terapiju.
 
Korigujte ishranu
Za zdravlje zglobova i smanjenje tegoba značajne su i promene u ishrani – obogatite svoje obroke namirnicama koje su bogate kalcijumom i vitaminom D.
 
Osim namirnicama, neophodne vitamine, minerale i druge sastojke koji će unaprediti zdravlje vaših zglobova i kostiju i umanjiti bol možete uneti i kroz suplemente.
 

PRIMED 3 je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume, sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. Preparat Primed 3 je na bazi meda, kalcijuma, kurkume se preporučuje osobama koje pate od:

osteopenije i osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
KAKO DELUJE PRIMED 3
Aktivni sastojci preparata mogu da blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju i protivupalno dejstvo, čime mogu da doprinesu u prevenciji i kao pomoć u tretmanu upalnih procesa na zglobovima.