PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje polipa

Polypus (polip) je benigni tumor epitela sluzokože ali nastaje istovremenim bujanjem i epitela i vezivnog tkiva koje se ispod njega nalazi. Prema tome, to je timor i vezivnog i epitelnog tkiva jer je izgrađen od loptaste mase vezivnog tkiva prekrivene epitelom. Ima oblik lopte koja je peteljkom spojena za tkivo. Polipi nastaju najčešće na mestima gde postoje dugotrajna zapaljenja sluzokože npr. u nosu, u crevima, gliću materice…

Polipi su male izrasline tkiva, često gljivastog oblika, koje štrče iz sluznice koja prekriva unutrašnje zidove creva. Često nastaju u debelom crevu i njegovom zadnjem delu, rektumu. Uzroci nastanka polipa nisu u potpunosti poznati, iako se pouzdano zna da je pojava polipa kod nekih bolesnika nasledna, to jest ponavlja se u istoj porodici.
Radi se o dobroćudnim izraslinama, iz kojih se vremenom ipak mogu razviti zloćudni tumori.

Vrlo je važno na vreme otkriti postojanje polipa u debelom crevu, kako bi ih odstranili pre nego što se eventualno iz njih razvije zloćudni tumor. Problem je u tome što je postojanje polipa “neprimetno” ili su propraćeni tegobama, koje se lako mogu pripisati drugim bolestima. Primera radi, takvi simptomi mogu biti prolivi ili sluz u stolici. Ti simptomi mogu biti “zvono za uzbunu”, ali se javljaju najčešće samo kod vrlo velikih polipa poput folikularnih adenoma. Zbog istezanja prilikom pražnjenja creva može doći do krvarenja iz polipa, no i tada se tragovi krvi u stolici javljaju samo povremeno i nisu vidljivi golim okom.

LEČENJE

U najvećem broju slučajeva, polipi se mogu otkloniti prilikom kolonoskopije. Proces se naziva polipektomija i nakon nje se uzorak tkiva šalje na histopatološku analizu. Konzervativno lečenje ne postoji i u obzir dolazi samo redovno praćenje stanja kod malih i mutlipliih lezija.

U odredjenom broju slučajeva, potrebno je hirurško lečenje koje podrazumeva resekciju kolona.

Kao preventivu nastanka kod predisponiranih osoba i u samoj terapiji kao odličan preparat kako pre intervencije tako i nakon intervencije da ne bi došlo do ponovnog javljanja primenjuje se PRIMED 13 koji sprečava širenje procesa, pretvaranje u maligni proces i vrši detoksikaciju celog organizma.