PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje nefroze

Nefroza je kliničko stanje bubrega koje karakteriše proteinurija (povišena količina proteina u urinu), hipoproteinemija (snižena količina proteina u krvi), hipoalbuminemija (snižena količina albumina  u krvi), edemi i povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi. Bolest najčešće pogađa decu i odrasle osobe od 18 do 30 godina života.

Lipoidna nefroza – Pogađa odrasle osobe, a karakterišu je manje lezije bubrežnih glomerula. Ovaj oblik nefroze se uspešno leči kortikosteroidima i pomoćnim sredstvima.

Membranozni glomerulonefritis – To je najčešći oblik nefroze, koju karakteriše zadebljanje  kapilara glomerula i bazalne membrane, te stvaranje nakupina između bazalne membrane i epitelnih delova. Nažalost za ovaj oblik nefroze ne postoji adekvatan tretman i stanje pacijenta se pogoršava tokom nekoliko dana, te prelazi u fazu bubrežne insuficijencije.

Mukoproliferativni glomerulonefritis – To je najređi oblik nefroze.

KAKO PREPOZNATI?

Najčešći i najuočljiviji simptom nefrotskog sindroma su edemi. Oni se mogu pojaviti na zglobovima, licu , ali i na bilo kom drugom mestu na telu, a mogu se proširiti i na celo telo. Delovi tela na kojima se pojavljuju edemi izgledaju naduto, a koža je napeta, sjajna i svetle boje. Edemi su mekani i ako se pritisne prstom na edem, ostaju karakteristični otisci, koji se tek nakon određenog vremena vraćaju u prvobitno stanje.
Pacijenti oboleli od nefroze su skloni infekcijama, osobito pneumokoknim. Ostali simptomi bolesti su glavobolja, astenija i apatija, a samo u težim oblicima bolesti mogući su i simptomi kao što je temperatura, povraćanje i jaki abdominalni bolovi.

LEČENJE

Lečenje, pre svega, zavisi od uzroka oboljenja i oblika nefroze, ali se u svakom slučaju preporučuje dijetetsko-higijenski režim, uz obaveznu redukciju unosa natrijuma u organizam. U slučaju potrebe za povećanjem diureze, pacijentima se propisuju diuretici, a najčešće se za lečenje koriste kortikosteroidi, iako je potrebno kontrolisati redovno stanje pacijenta, zbog mogućih nus pojava prilikom uzimanja tih lekova.