PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje herpes zostera

Herpes zoster je virusna infekcija koju uzrokuje Varičela-zoster virus. To je isti virus koji uzrokuje nastanak ovčijih boginja. Svako od nas ko je preležao ovčije boginje može kasnije imati herpes zoster.
Nakon preležanih ovčijih boginja virus ostaje neaktivan u pojedinim nervnim ćelijama i kada se reaktivira uzrokuje herpes zoster. Statistika pokazuje da oko 20% osoba koje su preležale ovčije boginje tokom života će imati herpes zoster. Većina osoba tokom života dobije ga samo jednom. Do danas nije potpuno razjašnjeno koji faktori dovode do reaktivacije virusa iz stanja mirovanja. Prolazna oslabljenost imunološkog sistema može uzrokovati da se virus umnožava i širi preko nerava do površine kože. Bolest, trauma i stres takođe mogu dovesti do pojave oboljenja.

Prvi simptomi herpes zostera mogu biti žarenje, svrab, peckanje ili ekstremna osetljivost jednog dela kože koji se najčešće nalazi na jednoj strani tela. Ovi simptomi mogu biti prisutni jedan do tri dana pre pojave crvenila na koži. Takodje, povišena telesna temperatura i glavobolja mogu biti deo kliničke slike. Veoma brzo, na postojećem crvenilu dolazi do stvaranja grupisanih plikova koji traju dve do tri nedelje. Bol, najčešće veoma izražen, je jedna od glavnih karakteristika ovog oboljenja. Veoma retko, herpes zoster se može manifestovati bolom bez prisutnih plikova ili plikovima bez osećaja bola. Herpes zoster se najčešće manifestuje na trupu i na zadnjici pacijenta a retko na licu, rukama i nogama. Posebna nega neophodna je kod pacijenata kod kojih je herpes zoster zahvatio oko, jer su moguća trajna oštećenja ukoliko se na vreme ne započne adekvatno lečenje.

Lečenje herpesa

Herpes zoster najčešće spontano prolazi tokom par nedelja. Ukoliko se oboljenje dijagnostikuje u ranoj fazi mogu se ordinirati antivirusni lekovi koji sprečavaju dalje razmnožavanje i širenje virusa. Kod težih slučajeva i kada je zahvaćeno oko, dermatolog najčešće prepisuje kombinaciju sistemskih kortikosteroida i antivirusnih lekova.

Kod osoba koje su predisponirane ili su već imale problema sa herpesom dobro je da jačaju imunitet i to pomoću PRIMED 1 forte preparata a kod onih koji imaju simptome bolesti potrebno je pored mirovanja uključiti PRIMED 13 kordiceps koji će poput energetske” bombe” ojačati imunitet i izvršiti detoskikaciju orgnizma i samim tim brže prebroditi bolest.