PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako regulisati rad creva ?

Svako od nas normalno ima tanko i debelo crevo koji su jako bitni u varenju hrane i apsorbciji hranljivih materija i to se desava u tankom crevu dok se u debelom vrsi apsorpcija vode i stvaranje fecesa od otpadnih produkata.

Najdeblji deo crevnog zida sastoji se od mišićnih vlakana, tako da creva mogu da potiskuju hranu koja prolazi kroz njih. Creva mešaju hranu sa sokovima za varenje i istiskuju je dalje. Za obavljanje ovog zadatka tanko crevo ima bezbrojne vijuge. U svakoj vijuzi hrana se pomalo zadržava i prerađuje, meša se i vari oko 30 minuta; zatim se prebacuje u sledeću vijugu.
Zid tankog creva sadrži oko 20 miliona malih žlezda, koje izlučuju oko 6 do 10 litara soka za varenje u tanko crevo. On natapa i omekšava hranu.
Kad biste posmatrali zid creva kroz lupu, videli biste da on nije gladak.Prekriven je milionima malih resica nalik na pipke, koje učestvuju u procesu varenja i upijaju hranljive sastojke.
U varenju je jako bitna i mikroflora u nasim crevima koja pospešuje i pomaže u varenju. Milijarde bakterija razaraju grublje delove hrane i vade iz nje materije korisne za organizam.

 

 

Dakle creva imaju svoju normalnu peristaltiku,motilitet i mikrofloru i uz pomoć crevnih sokova, pankreasnih enzima i žučnih soli se vrše procesi jako itni za naš organizam.

Zato je jako važno da regulacija rada creva bude adekvatna, da se nepotrebne materije normalno eliminišu bez dijareje ili opstipacje što sve vodi u zdravije i efikasnije funkcionisanje celokupnog organizma.

PRIMED 12 aniropolis normalizuje peristaltiku i motilitet creva, vrši njihovu detoksikaciju i potpomaže varenje!