PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje gastritisa

Gastritis predstavlja zapaljenje unutrašnjeg sloja želuca (sluzokože) i može biti akutne i hronične prirode.

Uzrok gastritisa mogu biti iritativna dejstva, poput konzumiranja alkohola, ili  korišćenja nesteroidnih antiimflamatornih lekova poput aspirina, ili ibuprofena, ali i kod gutanja nekih baza, ili kiselina.

Stres ima značajan uticaj na pojavu akutnog gastrtitisa, jer povećava lučenje želudačne kiseline.

Uzrok hroničnog gastritisa mogu da budu infekcija Helicobacter pylori bakterijom, povraćanje, hronični refluks žuči iz dvanaestopalačnog creva, ali se javlja i kod obolelih od HIVA-a, Kronove bolesti i nekih autoimunih bolesti.

U nekim slučajevima, nelečeni gastritis može da dovede do pojave ulkusa i malignih promena želuca.

Kako se gastritis manifestuje?

Mnoge osobe sa gastritisom nemaju nikakve simptome, ali ukoliko postoje simptomi i znaci najčešće su:

– bol u gornjem levom delu trbuha koji može biti tup, ali može biti oštar, probadajući i može se širiti u leđa

– mučnina, gadjenje i povraćanje (koje donosi kratkotrajno poboljšanje), podrigivanje

– neprijatan ukus u ustima

– nadimanje

– osećaj sitosti posle samo nekoliko zalogaja hrane ili pak odvratnost prema hrani, gubitak apetita

– neobjašnjiv gubitak težine

– zbog erozija na sluzokoži želuca koje mogu krvariti, može se pojaviti crna stolica (melena), a veoma retko i povraćanje krvi (hematemeza) koje je češće kod ulkusa želuca

LEČENJE GASTRITISA

Lečenje gastritisa zavisi isključivo od uzročnika. Tako, ukoliko je uzrok infekcija, podrazumeva se adekvatna antibiotska terapija. U slučaju da je uzročnik konzumiranje alkohola, ili prekomerna upotreba lekova, do smanjenja tegoba dolazi nakon eliminisanja ovih faktora.

Veoma je bitno smanjiti kiselost želudačnog soka i to se postiže uz pomoć dve vrste lekova – blokatori H2 receptora (ranitidin, famotidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol).

Lekovi koji vezuju višak želudačne kiseline se mogu koristiti kako za lečenje tako i za ublažavanje simptoma (antacidi- npr. Gelusil Lac, Rupurut).

H. pylori se leči antibioticima i to kombinacijom, jer ova bakterija može da postane otporna na samo jedan lek (daje se najčešće amoksicilin i azitromicin sa omeprazolom koji smanjuje kiselost želudačnog soka). U slučaju da bakterija opstaje na ovu terapiju, može se uključiti još jedan antibiotik.

U lečenju akutnog gastritisa, veoma je važan i higijensko-dijetetski režim ishrane koji podrazumeva nekoliko manjih i češćih obroka, izbegavanje masne i začinjene hrane, izbegavanje alkohola i lekova protiv bolova. Takođe vrlo pouzdan, prirodni i efikasan preparat jeste PRIMED 5 koji sem što utiče na poboljšanje krvne slike  utiče blagotvorno i umirujuće na sluznicu želuca. Na potpuno prirodan način bez neželjenih efekata i kontraindikacija utiče pozitivno kao potpora u terapiji akutnog i hroničnog gastritisa i u eradikaciji ( eliminisanju) H. pylori.

Veoma je bitno načiniti kontrolne gastroskopske preglede  kako bi se osigurali u izlečenje zapaljenskog procesa.