PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bol u kukovima ( dijagnoza i lečenje )

Bol u kukovima je vrlo česta pojava i može biti zbunjujuć jer može poticati iz puno razloga.

Stoga je od izuzetno velikog značaja postaviti tačnu dijagnozu i utvrditi glavni uzrok simptoma koji se javljaju u cilju utvrđivanja najpogodnije i najefektnije terapije i pristupa.

Ukoliko patite od ove vrste bolova, postoji nekoliko najčešćih krivaca.

1. Artritis – spada među najčešće uzročnike i krivce kada je reč o bolu u kukovima. Na svu sreću, kada je artritis u pitanju, postoji puno efikasnih terapija pomoću kojih se ovo stanje može uspešno lečiti. Ukoliko konvencionalne terapije kojim slučajem ne mogu pomoći, treba u obzir uzeti i operaciju kuka.

2. Trohanterični bursitis – spada u grupu izuzetno čestih pojava i krivaca za brojne upale – burse – sudove ispunjene tečnošću, i to na spoljnoj strani tetive kuka.

3. Tendonitis – može se javiti u bilo kojoj tetivi koja okružuje tetivu ili zglob kuka. Vrsta tendonitisa koja se najčešće susreće jeste tendonitis na tzv. iliotibijalnoj tetivi.

4. Osteonekroza – predstavlja stanje koje se javlja onog trenutka kada dođe do ometanja u protoku krvi do oblasti gde se nalazi kost. Ukoliko do kosti stigne nedovoljna količina krvi, dolazi do izumiranja ćelija, što dalje može prouzrokovati i urušavanje ili lomljenje kosti. Najčešća oblast koju ovo stanje zahvata jeste tetiva kuka.

5. Lumbalni bol – mnogi problemi sa leđima i kičmom mogu biti uzročnici neželjenih simptoma koji zahvataju donji deo leđa i kukove. Oni koji najčešće prouzrokuju i prenose bol sve do oblasti kukova jesu kila i prodoran bol u predlu kukova i butina.

6. Mišićne deformacije – pogotovo u oblasti oko kukova i karlice mogu izazvati intenzivan bol, često praćen jakim grčevima. U deformacije do kojih najčešće dolazi spadaju istegnuće prepona i istegnuće tetiva kolena.

7. Prelom kuka – najčešće se javlja kod osoba u godinama koje pate od osteoporoze. Najefikasniji način lečenja jeste ili operacija zamene kuka ili ugradnja metalne ploče u tom delu koja služi kao potpora.

8. Prelomi usled preopterećenja – najčešće se javljaju kod sportista koji se bave sportovima koji zahtevaju rad sa velikim težinama i dosta fizičkog napora, poput trčanja na velike razdaljine. Najefikasnija terapija jeste izbegavanje napornih aktivnosti.

Lečenje

Kada je reč o lečenju i uklanjanju ovog neprijatnog bola, treba najpre utvrditi glavni uzrok njegove pojave. Stoga je od ogromnog značaja dobro razmotriti sve prisutne manifestacije pre nego što se započne sa nekom od terapija lečenja. Ukoliko niste sigurni koja je dijagnoza ili koliko je vaše stanje zapravo ozbiljno, nemojte nikako oklevati da zatražite stručnu pomoć.

Nakon što ste to učinili, neki od koraka koje možete preuzeti samoinicijativno i na taj način dodatno olakšati i ubrzati lečenje jesu odmaranje u što većoj meri, stavljanje hladnih ili toplih obloga, redovno ali ne previše naporno istezanje i fizikalna terapija. Takođe primena PRIMED 3 preparata kreći se lako je izuzetno efikasna i pomaže kod reumatskih bolova ali i kod preloma i drugih povreda. PRIMED 13 daće vam dodatnu snagu i ojačaće organizam i popraviti generalno stanje i ujedno ubrzati oporavak