PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nega i zaštita kože u toku leta

Nega kože je veoma važna u bilo kom delu godine, a u zavisnosti od perioda i faktora koji deluju mogu da postoje različite preporuke.

Umereno sunčanje

U toku letnjih meseci imamo više sunčanih i toplih dana. Iako je sunčanje korisno, trebalo bi da bude umereno. Prekomerno izlaganje sunčevim zracima može da doprinese oštećenju i  bržem „starenju“ kože. Prekomerno sunčanje može da doprinese i pojavi depigmentacija i fleka na koži. Svakako, sunce i sunčevi zraci su potrebni i dragoceni, ali, kako bismo mogli da iskoristimo najviše blagotvornih, a izbegnemo u što većoj meri one moguće štetne efekte, savetuje se umereno sunčanje, u delu dana sa manjim indeksom zračenja. Takođe, savetuje se upotreba odgovarajućeg zaštitnog faktora u skladu sa potrebama kože.

Hidratacija

Topao i suv vazduh olakšava isparavanje vlage sa kože, doprinoseći njenom bržem isušivanju. Zbog toga je važno da se u toku toplih meseci koža dovoljno hidrira. Pored hidratacije kože u vidu upotrebe hidratantnih losiona i krema, važno je i unositi dovoljno tečnosti.

Ishrana

Zdrava i raznovrsna ishrana važna je za funkcionisanje svih organa i sistema. Tako, vrsta zastupljenih namirnica u ishrani može da ima uticaj i na kvalitet kože. Neke od namirnica koje se preporučuju su masnije vrste ribe (omega 3 masne kiseline, vitamin E i dr.), sveže voće i povrće bogatije vitaminima i antioksidansima, orašasti plodovi i dr.

Odeća

Odeća koju nosimo takođe je važna. U toku leta, kada se više znojimo, poželjno je nošenje lagane odeće od prirodnih materijala koji omogućavaju da koža lakše „diše“. Takođe, odeća nam pomaže i da zaštitimo osetljivije delove kože od delovanja sunčevih zraka.

Kozmetička sredstva

Nega odgovarajućim proizvodima po tipu kože poželjna je tokom cele godine, a u toku letnjih meseci uglavnom svima više prijaju laganije teksture koje ne zapušavaju pore.