PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje aritmija

Većina aritmija smatra se bezopasnim i ne zahteva lečenje. Ipak, nije reč o bezazlenom poremećaju rada srca jer u nekim slučajevima može biti uzrok smrti. Ugradnja pejsmejkera u Srbiji vrši se prema svetskim standardima, na intervenciju se čeka do dva meseca.

Nagle promene vremena utiču na hronične bolesnike, ali i na zdrave, koji mogu biti malaksali ili depresivni. Treperenje u grudnom košu, ubrzan ili usporen rad srca, doživela je većina nas. Ako je srce zdravo, lekari kažu da terapija nije potrebna. Međutim, neke aritmije zahtevaju lečenje, jer su čest uzrok iznenadne smrti.

U mirovanju i tokom laganog kretanja brzina srčanog rada iznosi od 60 do 100 otkucaja u minutu. Ali, ukoliko osoba popije previše kafe i puši ili je imala izuzetno stresan, naporan dan, osetiće promene u radu srca. Normalno da nećemo na svaki preskok i svaku elektrosistolu da idemo na pregled lekaru, ali ako imamo nešto što je učestalo, pa imamo u našoj porodičnoj anamnezi srčane bolesnike, članove porodice koji su imali iznenadnu srčanu smrt, imali urođene mane – to ipak iziskuje određene preglede a dijagnoza srčanih aritmija se postavlja na osnovu kliničkog pregleda bolesnika, EKG-a, ehokardiograma, 24-časovnog posmatranja EKG-a (Holter EKG), testova opterećenja i eventualno elektrofiziološkog ispitivanja srca i koronarografije.

U zavisnosti od toga u kom delu srca aritmije nastaju i kojom brzinom srce radi, razlikuju se tahikardija – više od 100 otkucaja u minutu, i bradikardija – manje od 60 otkucaja u minutu. U oba slučaja, izuzetno je važno redovno uzimati terapiju i pridržavati se saveta lekara.

Kod najvažnijih aritmija temelj lečenja je njihovo suzbijanje pomoću lekova. Univerzalno efikasnog leka nema, stoga je izbor leka težak i često empirijski. Postoji nekoliko grupa antiaritmika koji se razlikuju prema mehanizmu delovanja. U lečenju je još moguća primena elektrostimulatora, pa i hirurški zahvat. Izbor terapije i načina lečenja određuje lekarski tim prema vrsti aritmije, simptomima i stanju pacijenta.

Kod predisponiranih osoba i radi preventive treba jačati srčani mišić , regulisati rad srca i poboljšavati cirkulaciju srčanih arterija na potpuno prirodan način uz pomoć PRIMED 11 + PRIMED 8 preparata! Ovi preparati su potpuno prirodni bez neželjenih efekata i kontraindikacija pa se mogu kombinovati sa osnovnom terapijom i u samoj bolesti gde će pomoći u bržem oporavku!