PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Razlike u ispoljavanju simptoma osteoporoze kod muškaraca i žena

osteoporozaOsteoporoza predstavlja progresivni gubitak koštane mase. Najznačajnija posledica osteoporoze je krtost kostiju i lakši nastanak preloma. Osteopenija je početni stadijum, kada postoji blaži oblik smanjenja gustine kostiju, ali kako proces napreduje, dolazi do razvoja osteoporoze. Osteoporoza se karakteriše odsustvom tipičnih simptoma, posebno u ranoj fazi. Nekada se kao prvi znak prisustva osteoporoze javlja prelom pršljena ili neke od dugih kostiju (butna ili lakatna kost).
Uglavnom se smatra da je osteoporoza “ženska bolest”, pa se najviše značaja pridaje prevenciji i tretmanu osteoporoze kod žena. Međutim, osteoporoza se javlja i kod značajnog broja muškaraca. Svakako, učestalost javljanja je značajno veći kod žena nakon menopauze, a ukupan broj preloma koji nastanu kod žena kao posledica osteoporoze veći je kod žena. Međutim, kod muškaraca, iako je manja učestalost preloma, komplikacije su češće, a veći je i rizik od smrtnog ishoda nakon preloma (npr. nakon preloma butne kosti).
Dok je kod žena utvrđeno da do gubitka koštane mase dolazi usled smanjenja nivoa ženskih polnih hormona, kod muškaraca još uvek nije potpuno razjašnjen uzrok nastanka osteoporoze. Neka od nedavnih istraživanja pokazuju moguću značajnu ulogu estrogena i u slučaju razvoja osteoporoze kod muškaraca.
Prevencija osteoporoze uključuje optimalan unos kalcijuma i redovnu fizičku aktivnost od ranog doba rasta i razvoja. Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu kalcijuma preporučujemo PRIMED 3 Kreći se lako. PRIMED 3 sadrži minerale i kurkumu, zbog čega ispoljava povoljno dejstvo i u slučaju zapaljenskih promena na zglobovima. PRIMED 3 mogu koristiti i deca i odrasli, u cilju održavanja zdravlja koštano-zglobnog sistema.