PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako pomažu fitoestrogeni?

fitoMenopauza je prirodan i neminovan proces, a predstavlja fazu u životu svake žene kada započinju promene u njenom organizmu usled smanjenja funkcije jajnika i na kraju potpunog smanjenja njihovog rada. Smatra se da ste ušli u menopauzu kada vam menstruacija izostane najmanje 12 meseci. Obično započinje između 42. i 45. godine života. Neposredno pre menopauze, odnosno nekoliko godina uoči ove promene, nastupa perimeniopauza. Ovaj period može biti veoma različlit i zavisi od hormonskih kretanja. Upravo zbog tih mnogih simptoma, žene neretko veoma teško prihvataju ove promene, ignorišući ovo stanje jer ne “žele da ostare”. Ipak, menopauzu ne treba tretirati kao bolest, to je sasvim prirodan proces kroz koji svaka žena mora proći.
Kako prepoznati prve simptome?
Najčešće promene se dešavaju u vidu valunga ili “vrućih talasa”, noćnog znojenja, vrtoglavice, glavobolje i neizbežan su deo ovog fiziološkog stanja. Na samom početku, žene mogu imati problem sa nesanicom, što je povezano s nedostatkom endogenih estrogena. Umor je, takođe, jedna od čestih propratnih pojava. U ovom periodu može doći do uvećanja telesne težine usled smanjenja potrošnje energije i oksidacija masti, kao i otpornosti na insulin. Međutim, ukoliko vežbate pola sata dnevno i vodite računa o balansiranoj ishrani, nemate razloga za brigu. Nekada se u periodu perimenopauze javljaju takozvani uroginekološki problemi. Reč je o problemima sa mokrenjem, nekontrolisano mokrenje, nemogućnost mokrenja, učestalo mokrenje i sl. Takođe, moguća je suvoća vagine i neprijatan osećaj pečenja, kao i česte urinarne infekcije. Ipak, uz redovne ginekološke preglede i posete svom ginekologu, ovaj problem vas svakako može zaobići.
Kod ne tako malog broja žena, primećeno je izrazito slabljenje mišića karličnog dna i veza koje drže unutrašnje genitalne organe, ali se ovi problemi mogu rešiti konzervativnim metodama, takozvanim Kegelovim vežbama. Rano prepoznavanje tegoba menopauze može umnogome pomoći ženama da uvođenjem supstitucione terapije ublaže postojeće simptome i uz mnogo manje stresa prođu kroz ovaj period života.
Promena životnih navika
Za prevenciju je potrebno promeniti životne navike-izbaciti cigarete i smanjiti unos alkohola i soli. Takođe, savetuje se povećanje fizičke aktivnosti, a preporuka stručnjaka je svakodnevna šetnja i vežbanje tri puta nedeljno. Potrebno je promeniti način ishrane, uvesti hranu bogatu vitaminima, mineralima, kalcijumom i magnezijumom, a uvrstiti i preparate kalcijuma i vitamina D3. U periodu perimenopauze poželjno je i uključiti neku vrstu terapije. Na prvom mestu tu je HST, kojim se nadoknađuje estrogen, često i progesteron, i time se utiče na sve organe i tkiva.
Kako pomažu fitoestrogeni?
Fitoestrogeni su biljni hormoni koji su najbolja alternativa HST terapiji. Oni mogu biti izoflavonidi (ima ih u mahunarkama-soji, pasulju, grašku, sočivu), lignani (u žitaricama, voću, povrću) i kumestatini (u klicama). Prema podacima istraživanja, fitoestrogeni smanjuju učestalost valunga za 45%, kao i promene raspoloženja, nervozu i nesanicu za 30%. Pored toga oni snižavaju nivo lošeg holesterola, u krvi i koriguju telesnu težinu, a doprinose većoj elastičnosti kože i do 20%.
trojkaSprečite osteoporozu. Treba spomenuti da mršave žene koje konzumiraju alkohol i cigarete u menopauzi češće razvijaju teži oblik osteoporoze. Kretanje i fizička aktivnost, uz dodatak kalcijuma i vitamina D3 odlična su prevencija. Prirodni preparat Primed 3 kreći se lako, kao dodatak ishrani predstavlja prirodan izvor kalcijuma koji redovnom upotrebom sprečava gubitak gustine kostiju i smanjuje simptome osteoporoze.