PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Cink za zdravlje prostate i jak imunitet.

cinkOd 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija u zemljama u razvoju sprovodi program suplementacije cinka, jer je nedostatak ovog minerala svrstan na peto mesto na listi najčešćih uzročnika raznih bolesti. U razvijenijim zemljama, gde se više unosi u organizam, nedostatak cinka kao uzročnik bolesti se nalazi tek na 11. mestu. Deca, trudnice i dojilje imaju povećanu potrebu za cinkom.
VAŽNOST CINKA: Cink je značajan jer učestvuje u svim biološkim procesima, sadržan je u preko 300 enzima i ima bitnu ulogu u hemijskim rekacijama kojima se hrana pretvara u energiju. Bez cinka organizam ne može da se brani, on učestvuje u sintezi DNK, u proizvodnji spermatozoida, ima antioksidativno delovanje, štiti telo od slobodnih radikala, smanjuje predmenstrualne simptome, pospešuje zdravlje kostiju i zuba i smanjuje rizik od raznih degenerativnih promena. Cink utiče na to da koža, nokti i kosa budu lepi i zdravi, poboljšava intelektualne sposobnosti poput pamćenja, rasuđivanja i razmišljanja. Pomaže organizmu da se nosi sa stresom, smanjuje učestalost infekcija i efikasan je u borbi protiv dijareje, pa se zato dodaje u probiotike. Cink je važan u prevenciji karcinoma prostate, pa se muškarcima nakon 50. godine života preporučuje svakodnevno konzumiranje suplemenata cinka. Igra veliku ulogu i u starosti, jer poboljšava imunitet, utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, pa tako bitno utiče na zdravlje, kvalitet i dužinu života.
NEDOSTATAK CINKA: Perutanje kože, opadanje kose, bele fleke i linije na noktima su pokazatelji nedostatka cinka, a postoji i jednostavan test kojim se utvrđuje da li u organizmu ima ili nema dovoljno cinka. Ako se posle uzimanja preparata cinka, koji treba držati u ustima 15 sekundi oseti sladak ukus, to je pouzdan znak o manjku ovog minerala, ali ako u ustima imamo metalan ukus, to je znak da ga u organizmu ima dovoljno.
CINK U NAMIRNICAMA: Konzumiranje hrane bogate cinkom je bitan deo zdrave ishrane, jer se tako telo štiti od bolesti. Cinka ima u goveđem, konjskom i ćurećem mesu, svinjskoj i telećoj džigerici, žumancima, ribi i ostrigama, pasulju, grašku, đumbiru, semenkama lana, susama i suncokreta, bademima i orasima, mekinjama i žitaricama.
Osobe koje se drže vegeterijanskog režima ishrane, a posebno vegani, koji ne konzumiraju hranu životinjskog porekla poput jaja, mlečnih proizvoda ili ribe, rizikuju da dobiju nedostatak cinka u organizmu. Rešenje je u suplementima cinka, odnosno u dovoljnoj konzumaciji orašastih plodova i semenki.
Cink se takođe preporučuje muškarcima nakon 50. godine života u cilju očuvanja zdravlja prostate, sprečavanje nastanka hiperplazije prostate i u zbog smanjivanja simptoma koji prate navedeno stanje. Semenke bundeve u količini od 100 gr zadovoljavaju 65% dnevnih potreba organizma za cinkom. Primed 6 urinarius je prirodan preparat koji svojim kompleksnim sastavom (med, polen, semenke bundeve, lekovite biljke) obezbeđuje organizmu materije neophodne za održavanje zdravlja prostate i smanjivanje nastalih tegoba.