PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sapuni i deterdženti: korisni a štetni

pranje sapunomSva sredstva za ličnu higijenu i higijenu domaćinstva sadrže neki oblik sapuna ili deterdženta, u zavisnosti od namene. U današnje vreme, praktično je nemoguće zamisliti dan bez upotrebe nekog od ovih sredstava. Iako nam veoma pomažu i olakšavaju svakodnevne aktivnosti, oni nisu u potpunosti bezazleni. Naprotiv, sapuni i deterdženti mogu značajno uticati na naše zdravlje, a osobe koje imaju ekcem ili neku drugu vrstu dermatitisa to najbolje znaju.

Na površini zdrave kože postoji takozvana hidro-lipidna barijera, koja nastaje radom lojnih i znojnih žlezda kože. Njena funkcija je da skoro potpuno spreči prodiranje infektivnih i toksičnih agenasa iz spoljašnje sredine. Kada je koža neoštećena, ova barijera pravilno funkcioniše.

Kako sapuni i deterdženti deluju na kožu?

Korisno i željeno dejstvo deterdženta je rastvaranje i uklanjanje nečistoće sa kože. Međutim, kako su u pitanju površinski aktivna jedinjenja, oni dovode do “rastvaranja” i lipidne barijere kože, deluju keratolitički, a takođe menjaju i normalnu kiselost (pH) kože. To sve dovodi do oštećenja hidrolipidne barijere, a pri dužem izlaganju agresivnim deterdžentima može doći i do razvoja zapaljenske reakcije kože, i pojave kontaktnog dermatitisa. Kontaktni dermatitis je najčešći upravo kod osoba koje su često i dugo izložene dejstvu agresivnih materija (domaćice, čistačice, zaposleni u industriji boja).

Kada dođe do razvoja kontaktnog dermatitisa, najefikasnije rešenje jeste prestanak upotrebe sredstva koje ga izaziva. Korišćenje zaštitnih rukavica je jedan od bitnih faktora, jer mehanički sprečava kontakt sa agresivnim deterdžentima. Pored toga, trebalo bi izbegavati agresivna sredstva za pranje kože i održavanje higijene tela, da bi se izbegla dodatna iritacija već oštećene kože.

Da li postoji sredstvo za pranje kože pogodno za svakodnevnu upotrebu koje neće oštetiti zaštitnu barijeru kože?

Da, postoji, a zove se PRIMEDERMA BIO.

PRIMEDERMA BIO je izrazito blaga bio formulacija bez sapuna, za pranje osetljive, isušene i iritirane kože koja svrbi, bez dodatnih iritacija i isušivanja. PRIMEDERMA BIO je izrađena na bazi blagog sredstva za pranje organskog porekla, prirodnog trans-esterifikovanog ulja masline i glicerina. Pomaže u očuvanju zaštitne barijere kože i štiti kožu od isušivanja, čak i nakon čestog pranja.
PRIMEDERMA BIO je prvi korak u nezi kože i tretmanu ekcema i drugih formi dermatitisa (kontaktnog i alergijskog). Ukoliko je već došlo do razvoja dermatitisa, preporučuje se upotreba PRIMEDERMA E preparata za smirivanje akutnih promena, i PRIMEDERMA N preparata za dugotrajnu negu, zaštitu i regeneraciju kože.

Više o PRIMEDERMA preparatima možete pogledati na sledećoj stranici: http://primederma.rs/