PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Jakim imunitetom protiv virusnih infekcija.

Virusne infekcije
Virus je sitni organizam koji uzrokuje infekciju u telu. Da bi se bolest razvila, potrebno je da virus dođe do odgovarajućih ćelija, sa ulaznog mesta i pričvrsti se na ćeliju. Zatim će se razmnožiti i proizvesti više čestica virusa.
 
Virusi se prenose vazdušnim putem, hranom, vodom, direktnim kontaktom sa obolelim (npr. poljubac). Opšta loša higijena osobe i loše navike u ishrani mogu povećati rizik od virusnih infekcija.Najveća pretnja za osobe inficirane ovim virusima je pad imuniteta, koji dovodi do aktivacije virusa i nastanka teških bolesti koje oni uzrokuju.
 
Infekcije kod kojih je brz tok bolesti sa svim izraženim simptomima nazivaju se – akutne infekcije, za razliku od hroničnih infekcija koje dugo traju i virus ostaje dugo u organizmu. Hronična virusna infekcija je stalno prisustvo virusa u telu domaćina u toku dužeg vremena. Kod ovih osoba često se neće ni javiti vidljivi znaci i simptomi bolesti, ali zbog prisustva virusa i izlučivanjem virusa sekretima stalna su opasnost za širenje virusa na osetljive osobe.
 
Vrste virusnih infekcija
Preduslov za zdravlje čoveka, jeste i zdrav imunološki sistem. Ukoliko je oslabljen imunitet, organizam postaje podložniji različitim virusnim infekcijama.
 
Šta najviše utiče na loše funkcionisanje imunog sistema? Konstantan stres, hronični umor i iscrpljenost, neadekvatna ishrana, kao i loše životne navike, poput pušenja i konzumiranja alkohola, kao i slaba ili nikakva fizička aktivnost.
 
Virusi mogu uticati na bilo koji deo tela i mogu uzrokovati infekcije kao što su prehlada, grip, gastroenteritis ili herpes.
 
Prehlada je često prisutna virusna infekcija i obično uključuje simptome kao što su kijanje, zapušen nos, upaljeno grlo i kašalj. Simptomi prehlade traju nekoliko dana, ne više od jedne nedelje. Kod osoba, koje su više osetljive, može doći do upale sinusa ili ušiju. Prehlade su vrlo zarazne i šire se kapljicama putem kijanja ili kašljanja, koje sadrže infekciju. Prehlada se može javiti tokom cele godine, ali je ipak izraženija u zimskim mesecima. Prevencija je redovna higijena ruku.
 
Grip je respiratorna infekcija uzrokovana virusima. Postoji nekoliko različitih virusa gripa, A, B i C, od koga su najčešći A i B. Grip se na više načina razlikuje od prehlade. Simptomi gripa uključuju temperaturu, groznicu, glavobolju, bol i upalu grla i bol u mišićima. Za razliku od mnogih drugih virusnih respiratornih infekcija, kod mnogih ljudi grip može uzrokovati teške bolesti i komplikacije koje ugrožavaju život. Nakon prve pojave simptoma potrebno je tri do sedam dana da se organizam izbori sa virusima. Međutim, iscrpljenost organizma može da potraje mnogo duže. Prevencija je ishrana bogata vitaminima.
 
Gastroentritis je bolest digestivnog sistema, takođe uzrokovana virusima, kod koje su prvi simptomi dijareja ili povraćanje. Virus izazivaju bolest preko kontaminirane hrane ili vodom. Osim prvih simptoma, javljaju se i bol u stomaku i blago povišena temperatura.Zbog toga se virusni gastroenteritis u narodu često naziva „stomačni grip“, iako uzročnik ne spada u grupu Influenca virusa.
 
Herpes na usnama je veliki estetski problem, i stvara neprijatnost zbog toga. Postoji veliki broj herpes virusa, od kojih su najpoznatiji simpleks virusi, u kom se nalazi i herpes simplex. Herpes simpleks virusi se dalje dele na tip 1 (HSV-1) i tipa 2 (HSV-2).
 
Kod infekcije HSV-1, kao najčešće, prvi simptomi su nervoza, svrab, malaksalost i ponekad blago povišena temperatura, i peckanje na usnama, a dešava se i otok vratnih žlezda. Kod nekih osoba, usled pojave herpesa, javlja se i neprijatan zadah, kao i curenje iz nosa, ili sitni vodom ispunjeni mehurići na usnama. Za potpuno zaceljenje potrebno je i do 10 dana.
 
Lečenje virusa
Kada je telo izloženo virusnim česticama, imunološki sistem će pokušati uništiti te čestice i eliminisati ih iz sistema.
 
Oslabljen imunitet omogućava virusu da se lakše prikače na odgovarajuće ćelije, često dovodeći do opštih simptoma kao što su temperatura, groznica i bolovi u mišićima. Ovo takođe olakšava razmnožavanje virusa i na taj način napreduju simptomi sve dok se imunološki sistem na kraju ne izbori protiv virusa.
 
Način lečenja virusa zavisi od jačine imunološkog sistema pojedinca, njegovom ukupnom zdravlju, starosnoj dobi, ozbiljnosti stanja i vrsti virusa koji su uključeni.
 
Kombinacija mogućnosti lečenja virusa, kao što su konvencionalna medicina, određena terapija i prirodna medicina može pomoći u borbi protiv infekcije, nadzora nad simptomima i jačanju imuniteta.
 
Protiv sezonskih prehlada, gripa i alergijskog rinitisa treba se boriti tokom cele godine konzumiranjem svežeg voća i povrća, koji su bogat izvor vitamina i minerala neophodnih za metabolizam i besprekorno funkcionisanje imunološkog sistema.Treba unositi što više tečnosti, dovoljne količine vode, čajeva i dr. tokom dana i redovno se baviti sportom, makar i rekreativno kako bi osnažili organizam i dobro ga pripremili za predstojeći hladniji period kada se virusne infekcije mnogo češće javljaju.
 
PRIMED FUNGOVIT MR je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive reiši. FUNGOVIT MR se preporučuje kod:
oslabljenog imuniteta
u prevenciji i kao pomoć u tretmanu različitih poremećaja
Aktivni sastojci proizvoda mogu da imaju povoljno dejstvo na poboljšanje odbrambenih snaga organizma. Reishi (Ganoderma lucidum) pokazuje antioksidativno i imunomodulatorno dejstvo.