PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Izlečite urinarnu inkontinenciju

urinarna-inkontinencijaNajveći problem, kada je u pitanju urinarna inkontinencija, predstavlja nelagodnost ili stid. Pacijenti iz tog razloga odbijaju da se suoče sa problemom i da se jave lekaru. Procenjuje se da se najmanje trećina ženske populacije bar jednom u životu susretne sa nekontrolisanim oticanjem mokraće. Uzrok ovog stanja leži u opuštanju mišića perineuma, koji obuhvataju područje između vaginalnog otvora i anusa. Naime, ovi mišići drže stomak, bešiku, mokraćni kanal, rektum, grlić materice, vaginu, te stoga imaju bitnu ulogu u mokrenju, defekaciji, porođaju. Najčešće obolevaju žene koje su više puta rađale ili su imale težak porođaj, kao i kod osoba kod kojih su mišići i nervi u predelu male karlice oštećeni usled hirurške intervencije. Muškarci često pate od urinarne inkontinencije zbog posledica problema sa prostatom.
Inkontinencija kod žena
Ovaj problem se generalno češće javlja kod žena, a razlozi mogu da budu: trudnoća i porođaj, menopauza ili jaka upala urinarnog sistema. Terapiju određuju urolog ili ginekolog, a pored medikamenata mogu pomoći i preparati na bazi lekovitog bilja. Međutim, trudnice i dojilje trebaju biti oprezne sa upotrebom prirodnih preparata i da ih ne koriste pre konsultacije sa lekarom. Kod žena u periodu menopauze čitav organizam se menja, smanjuje se nivo kolagena koji je odgovoran za elastičnost kože, mišića, ligamenata i sfinktera. Takođe, dolazi do slabljenja zida bešike, a samim tim se javljaju poteškoće sa zadržavanjem mokraće.
Inkontinencija kod muškaraca
Najčešće se javlja usled stresa, prostatitisa ili kao posledica starenja ( s godinama se uvećava prostata, a sužava se otvor uretre). Urolog propisuje odgovarajuće lekove i fizioterapiju, a u kućnim uslovima obavezno se pridržavaju sledećih saveta: izbaciti iz upotrebe alkohol, ograničiti upotrebu kafe i gaziranih napitaka, na minimum svesti upotrebu čokolade, citrusa i jako začinjene hrane. S godinama su u organizmu neizbežni degenerativni procesi, a jedan od njih jeste slabljenje mišića bešike koji zadržava urin. Problem se naročito javlja tokom noćnog odmora. Stariji ljudi lošije spavaju upravo zbog toga što se trude da ne propuste trenutak kada se javi potreba za odlaskom u toalet, a kada čvrsto utonu u san, ne osećaju potrebu za mokrenjem.
Prevencija
Neophodno je iz ishrane izbaciti sve namirnice koje deluju diuretički, a poželjno je ne unositi suviše tečnosti. Pušačima se savetuje da ostave cigarete, a gojaznim osobama da se konsultuju sa nutricionistom oko sprovođenja adekvatne dijete. Naime, prekomerna težina može biti uzrok urinarne inkontinencije. Potrebno je ispitati koje sve lekove osoba sa ovim problemom uzima, jer neki lekovi mogu izazvati učestalo mokrenje. Ukoliko je to potrebno, lekar može odrediti zamenu tih lekova. Ženama se savetuje da svakodnevno izvode Kegelove vežbe koje stimulišu karlične mišiće. Veoma je važno biti otvoren i svom lekaru reći za sve simptome koji vam ometaju normalan život i bar jednom godišnje obavite detaljan sistematski pregled.
akcijaPrimed 6 urinarius  zahvaljujući lekovitim dejstvima svojih sastojaka jača muskulaturu zida mokraćne bešike, smiruje upalne procese i sprečava poremećaje u funkcionisanju mokraćnih kanala. Antiseptično i protivupalno dejstvo sastojaka ovog preparata ima blagotvorno dejstvo i na zapaljenske procese urinarnog sistema koji moogu biti uzrok urinarne inkontinencije. Uticajem na balans muških polnih hormona koji se smatraju odgovornim za hiperplaziju prostate, dugotrajnom svakodnevnom primenom ovog preparata utiče se na postepeno poboljšane tegoba koje prate ovo stanje. Isti mehanizam dejstva opravdava korišćenje Primed 6 urinariusa u sklopu terapije benignih i malignih promena prostate. Opuštanjem mišića prostate smanjuje se pritisak na mokraćnu cev, čime se omugućava lakša eliminacija urina.