PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana za zdravo srce

Hrana koju jedemo, pored toga što nam obezbeđuje energiju za obavljanje aktivnosti u toku dana, trebalo bi da obezbedi i dovoljno hranljivih sastojaka za izobnovu istrošenih ćelija, izgradnju novih tkiva, funkcionisanje imunološkog i svih ostalih sistema u organizmu.

Tako, ako posmatramo namirnice, prema njihovom nutritivnom sastavu možemo ih grubo podeliti na one koje su dobre za srce, za digestivni trakt ili neki drugi organ i sistem. Pored izbora namirnica, vema je važan način njihove prerade, u cilju očuvanja najveće količine hranljivih sastojaka.

Koje su namirnice “dobre za srce”?

  • Riba se uvek preporučuje kao deo zdrave ishrane. Za osobe koje posebno obraćaju pažnju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, riba je dobar izbor zbog visokog sadržaja tzv. dobrih masti- omega 3 masnih kiselina. Ali, da bi iskoristili najviše nutrijenata, važno je kako je pripremamo. Bilo koja riba da je u pitanju, najbolji način je pečenje u rerni, na nižim temperaturama, dok se prženje u dubokom ulju ne savetuje.
  • Zamenite majonez mlečnim namazima. Iako ukus nije isti, mnogo je prednosti koje upotreba mlečnih namaza ima u odnosu na majonez. Majonez uvek sadrži određenu količinu trans masti (najgora vrsta masti), dok je količina proteina zanemarljiva u odnosu na mlečne namaze.
  • Laneno seme ima visok sadržaj vlakana, a takođe je bogato i “dobrim mastima”. Vlakna pomažu probavu i mogu da smanje brzinu apsorpcije šećera i masti iz hrane, što pomaže regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvi.
  • Ćuretina može da zameni svinjetinu u nekim specijalitetima. Na ovaj način dobijamo podjednako ukusnu hranu, sa manje masti.
  • Sveže voće sadrži vitamine, minerale, vlakna i druge nutrijente važne za očuvanje zdravlja. Uvek kada ste u mogućnosti, odlučite se za sveže voće, jer voćni sirupi, sokovi ili pasterizovano voće uvek sadrže neku dodatu količinu šećera koja nam uglavnom nije potrebna. Ceđeni voćni sok može biti ukusan, ali je uvek bolje pojesti celo sveže voće, jer se ceđenjem gubi najveća količina dobrih vlakana.
  • Ovsena kaša je odličan izbor za doručak. Međutim, uvek pogledajte deklaraciju pre nego što kupite proizvod, jer veliki broj “zdravih” ovsenih kaša sadrži dodat glukozno-fruktozni sirup, pojačivače ukusa i druge aditive koje želimo da izbegnemo u zdravoj ishrani.