PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Reumatoidni artritis je bolest celog organizma.

Ukočenost i bolove u zglobovima i mišićima često doživljavamo kao svakodnevne tegobe, ali ako potraju nekoliko sedmica, svakako se treba javiti lekaru. Reumatoidni artritis je hronična upalna reumatska bolest čiji uzrok nastanka još nije sasvim razjašnjen. Bolest se može pojaviti u bilo kom životnom dobu, a najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine. Bolest je češća kod žena.
Vreme pojavljivanja i intenzitet simptoma bolesti razlikuju se od bolesnika do bolesnika. Simptomi bolesti se mogu pojavljivati “na mahove”, odnosno mogu se smenjivati periodi sa tegobama i bez njih.
Iako je uglavnom najviše zastupljen na zglobovima, reumatoidni artritis je bolest celog organizma (takozvana sistematska bolest). Promene mogu biti prisutne na koži i potkožnom tkivu, mišićima, očima, plućima, srcu, krvnim sudovima kao i retko na bubrezima. Zbog hronične sistematske upale razvija se anemija (malokrvnost). Mnogi bolesnici pate od umora, gubitka apetita i telesne težine, a neki imaju i povišenu temperaturu.
Takve tegobe mogu biti izazvane reumatoidnim artritisom koji neretko ima blagi početak tako da bolesnik oseća ukočenost pojedinih zglobova nakon perioda mirovanja, najčešće ujutro nakon spavanja, ali i nakon dužeg sedenja (npr. vožnja automobilom). Jedan od prvih simptoma reumatoidnog artritisa može biti i nespretnost pri uobičajenim svakodnevnim aktivnostima–obolelima je teško držati četkicu za zube ili češalj, zakopčati dugmad, iseći hleb, potpisati se… Ukočenost zglobova obično popušta nakon razgibavanja.
Česti simptomi reumatoidnog artritisa su bolovi i otoci zglobova na rukama i nogama. Zahvaćeni zglobovi mogu biti topliji od okoline, a koža iznad zglobova može biti crvena. Najčešće su zahvaćeni zglobovi na šakama,stopalima i gležnjevima. Kolena, laktovi i ramena su takođe često zahvaćeni, dok je zglob kuka vrlo retko zahvaćen u reumatoidnom artritisu.
Ako se bolest ne leči, upalni proces oštećuje zglobnu hrskavicu i dovodi do deformacije zglobova. Tako oštećena hrskavica se više ne može regenerisati pa je važno što pre prepoznati bolest i započeti lečenje jer se jedino tako mogu sprečiti deformacije.
U slučaju sumnje na postojanje reumatoidnog artritisa neophodno je otići na pregled kod reumatologa koji će pomoću određenih testova, laboratorijskih analiza krvi i vizuelnih metoda (ultrazvuk, magnetna rezonanca) ustanoviti eventualno postojanje promena na zglobovima i odrediti terapiju.
PRIMED 3 KREĆI SE LAKO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, KALCIJUMA I KURKUME, SA DODATKOM MEDICINSKIH GLJIVA REJŠI I ŠITAKE.
PRIMED 3 KREĆI SE LAKO se preporučuje kod:
osteopenije, osteoporoze, reumatskog i drugih oblika artritisa
Aktivni sastojci kurkume i medicinskih gljiva ispoljavaju izrazito protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa. Prisustvo kalcijuma u preparatu obezbeđuje pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema.