PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Herpes zoster virusna infekcija

Herpes zosterHerpes zoster je oboljenje izazvano Varicella-Zoster vrusom. Svako ko je preležao ovčije boginje ima latentnu infekciju ovim virusom. Virus nakon preležanih bognja ostaje “skriven” u organizmu čoveka, i kod većine ljudi ne dolazi do njegove ponovne aktivacije. Kada je imunitet iz nekog razloga izuzetno narušen (hronične bolesti, imunodeficijencije, imunosupresivna terapija, dugotrajan stres, teške virusne infekcije, i drugo) može doći do aktiviranja virusa i pojave simptoma. Karakteristično je da se virus širi nervima, te se promene javljaju u zonama tela inervisanim tim nervima. Najčešće su lokalizacije predji i bočni deo grudnog koša, predeo leđa, vrata ili lica. Tipični simptomi su crvenilo praćeno plihovima koji prelaze u kruste. Pacijent može osećati svrab, žarenje i bol jačeg intenziteta, usled oštećenja nerava kojima se virus širi. Nekada bol ostaje prisutan i nekoliko nedelja ili meseci nakon povlačenja krusti, i predstavlja veliki problem.

U terapiji se najčešće primenjuju vitamini B kompleksa i analgetici. Ukoliko su kruste velike, potrebno je voditi računa o sprečavanju dodatnog inficiranja bakterijama, pa se preporučuje upotreba antibiotskih masti.

Od prirodnih preparata koji mogu pomoći u prevenciji i tretmanu oslabljenog imuniteta koji je praćen pojavom herpes zoster infekcije, preporučujemo upotrebu PRIMED 13 Forte preparata.

PRIMED 13 Forte je potpuno prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Reishi, Kordiceps i Shitake i jezgra koštice kajsije. Kod osoba sa herpes zoster virusnom infekcijom, pomaže u jačanju imuniteta i doprinosi bržem uklanjanju promena. Preparat je pogodan za svakodnevnu primenu u dužem vremenskom periodu, bez neželjenih reakcija.