PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Budite zdravi uz jak imunitet

fizicka-aktivnost-poboljsava-imunitetStanje našeg imunog sistema velikim delom zavisi od naših navika, počev od načina ishrane, bavljenja sportom, rekreacijom, izbegavanja stresa, kretanja na svežem vazduhu, izbegavanja faktora rizika u najvećoj mogućoj meri.
Autoimine bolesti
Autoimune bolesti takođe nastaju zbog poremećaja u funkcionisanju imuniteta. Njih karakteriše neprepoznavanje sopstvenih ćelija. Naime imunološki sistem ih vidi kao tuđe, što dovodi do obrambene reakcije. Samim tim stvara se generalizovana upalna reakcija i produkcija antitela na ćelije određenih tkiva i organa, te dolazi do ozbiljnih patoloških reakcija. Uzroci ovih bolesti su višestruki, od virusa kao okidača, do stresa koji definitivno remeti ceo imuni sistem.
Takođe, ove bolesti ne poznaju godine kao granicu i sve su veoma uporne, hronične i sa neizvesnom prognozom. Danas, u modernoj medicini, uz karcinom, autoimune bolesti su najveći izazov u terapijskom smislu, za svakog lekara. Zato se akcenat najviše stavlja na prevenciju ovih bolesti.
Stres je najveći neprijatelj
Postoji određena genetska predispozicija za neke onkološke i autoimune bolesti jer se u poslednje vreme u nauci pojavljuju dokazi da su neke od njih izazvane stresom i poremećajem ćelijskog imuniteta.
Genetski uticaj na otpornost od infektivnih agenasa je praktično zanemarljiv i zato se preporučuje stvaranje dobrih navika zdravog življenja. Osim majčinog mleka, ostali faktori genetskog uticaja na imunitet zaista su zanemarljivi. I važno je znati da imunitet uvek postoji, makar i minimalan. Odsustvo imuniteta je jedino poznato u najtežim i završnim stadijumima AIDS-a. Upravo HIV je odgovoran za kataklizmu našeg imunološkog sistema jer uništava odbranu od infekcija i tumora, pa se kod ovakvih pacijenata javljaju neuobičajeni tumori i neobične sekundarne infekcije. Delimičan pad imuniteta je odgovoran za češću pojavu raznih svakodnevnih infekcija, uglavnom respiratornih.
Fizička aktivnost
Zdrave životne navike su ključ uspeha u promeni imunološkog statusa nabolje. Unos raznovrsne hrane bogate proteinima, vitaminima (C i E), mineralima (cink, magnezijum), umerena fizička aktivnost, plivanje, hodanje, trčkaranje, izbegavanje stresa jesu preduslovi za očuvanje imunološkog sistema.
Prestanak pušenja, boravak u provetrenim prostorijama i na čistom vazduhu, kao i redovna detoksikacija i rehidratacija jesu poželjni načini u promeni svakodnevnog ponašanja.
Suplementi svakako pojačavaju imunitet i njihova prava uloga je supstitucija organskih i neorganskih sastojaka koje često nedovoljno unosimo prirodnim načinom ishrane. Veoma je važan i pravilan izbor suplementa, bez konzervansa, kao i njihovo adekvatno doziranje.
Primed 1 apikompleks sadrži sve ono što je vašem imunitetu neophodno za dobro funkcionisanje.  Ovaj prirodni preparat jača sveukupne odbrambene snage organizma i pomaže u suzbijanju bakterijskih i virusnih infekcija. Ovaj preparat ne treba odmah gutati, već pustiti da se lagano topi u ustima i klizi u želudac. Doza za odrasle i decu iznad 10 godina je 1 do 2 kašičice dnevno, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Deca od 3 do 10 godina mogu uzimati 2 puta dnevno, po pola kafene kašičice. Preporuka je popiti vodu ili drugu tečnost tek posle jednog sata kako ne bi došlo do razblaživanja lekovitih sastojaka.