PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Jutarnja ukočenost, ključni simptom reumatoidnog artritisa.


Reumatoidni artritis je  hronična progresivna autoimuna bolest i njen uzrok nije do kraja naučno definisan. Problem nastaje onda kada imuni sistem počne da napada sopstvene zdrave ćelije, jer ih ne prepoznaje kao svoje. Ovo objašnjenje neophodno je jer su simptomi reumatoidnog artritisa, zapravo, posledica bolesti u kojoj imuni sistem greškom napada membrane koje oblažu zglobove i zglobnu hrskavicu. Glavna njegova karakteristika je mučan bol, a ključni simptom jutarnja ukočenost koja traje duže od sat vremena. Bol je posledica hronične upale membrane koja oblaže zglobove i postepeno uništava kosti i hrskavicu.

Najpre stradaju zglobovi šake i stopala

U većini slučajeva bolest počinje na zglobovima prstiju šaka i stopala, odakle se širi na druge delove tela. To znači da zahvata, mada ređe, i laktove, kolena i skočne zglobove, ramena i kukove. Posle vrlo kratkog vremena kod obolelog svaki pokret ruku i nogu izaziva bol, a zglobovi prstiju šaka i stopala postaju ukočeni, naročito ujutru. Uz bolnu osetljivost, povišenu lokalnu temperaturu i crvenilo, počinje da se javlja i otok, kao i deformitet zglobova. Nekada su prateći simptomi i gubitak apetita, telesno propadanje i povišena telesna temperatura, anemija, zamor, reumatoidni čvorići bilo gde u telu. Može da se javi i oštećenje kože i očiju. Ukoliko se ovako nešto dogodi, rizik od infarkta miokarda i moždanog udara je udvostručen. Osim zglobova, reumatoidni artritis može da zahvati i unutrašnje organe – srce, pluća i bubrege, zbog čega se i naziva sistemskom bolešću.

Ključni simptom jutarnja ukočenost

Čim počne da oseća bol u malim zglobovima šaka i stopala, kao i jutarnju ukočenost duže od sat vremena, treba da se javi lekaru u primarnoj zdravstevnoj zaštiti, odnosno u domu zdravlja. Prilikom uzimanja anamneze i kliničkog pregleda, ključni pokazatelj da je reč o reumatoidnom artritisu je postojanje simetričnog artritisa, odnosno prisustva bolesti na istim zglobovima obe ruke ili noge. Ipak, definitivnu dijagnozu treba da postavi reumatolog, koji i započinje terapiju. Dijagnoza se postavlja prema dijagnostičkim kriterijumima Američkog koledža za reumatologiju. U kriterijume spada identifikovanje jutarnje ukočenosti u i oko zglobova u trajanju najmanje sat vremena pre maksimalnog poboljšanja stanja, otok mekih tkiva, odnosno artritis, u tri i više zglobnih područja po uvidu lekara, zatim simetrični otok, reumatoidni čvorići …

Uspešnost lečenja reumatoidnog artrisa

Cilj lečenja je da se zaustavi bolest i obolelima omogući komforniji život, uz maksimalno smanjenje bola, stepena deformiteta zglobova, a samim tim i smanjenje stepena invaliditeta. Lečenje može biti nefarmakološko, koje obuhvata program doziranih fizičkih vežbi, dijetu, smanjenje stresa, kao i farmakološko, bazirano na upotrebi lekova. U terapiju se što pre moraju uvesti lekovi koji menjaju tok bolest, gde “metotreksat” predstavlja zlatni standard. Međutim, u prva tri meseca dok ovaj lek ne postigne željeni efekat, uvode se nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što je “brufen”, “diklofenak”, “naproksen”… Po potrebi u terapiju se uvode i kortikosteroidi. Međutim, ukoliko navedena terapija najdalje za pola godine ne zaustavi dalje napredovanje bolesti u terapiju treba uvesti biološke lekove, po čijoj je zastupljenosti naša zemlja, nažalost, među poslednjima u Evropi. S obzirom na njihovu potvrđenu efikasnost, nadležne institucije u državi trebalo bi da promene svoj stav kada je reč o ovim lekovima i omoguće obolelima da se na lakši način suoče i bore sa svojom bolešću. Budući da je oštećenje ovom bolešću nepovratno, ono zahteva hitno i efikasno lečenje. U suprotnom, radna sposobnost obolelog drastično se smanjuje. Posle samo godinu dana jedan od deset obolelih nije više u stanju da radi, a posle dve godine rane destruktivne promene vide se na zglobovima mnogih bolesnika. Posle pet godina polovina svih obolelih ozbiljno je onesposobljena.

Ishrana potpomaže izlečenje

Ishrana, u kojoj nema nijedne namirnice životinjskog porekla može pomoći kod obolelih od reumatoidnog artritisa. Zajedno sa namirnicama u kojima nema glutena, ovakav način ishrane podstiče stvaranje korisnih antitela, potpomažući bržem lečenju ove bolesti. Osim toga, ovakva ishrana utiče i na faktore rizika, odgovornih za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma i kurkume, obogaćen dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. Primed 3 kreći se lako se preporučuje kod: osteopenije i osteoporoze, reumatskog i drugih oblika artritisa, kao i kod povećanih potreba organizma za kalcijumom. Aktivni sasatojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.