PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Eterično ulje karanfilića

karanfilićEterično ulje karanfilića ima široku primenu samostalno, ili u sastavu različitih kozmetičkih preparata za tretman velikog broja kožnih problema. Karanfilić pomaže kod sledećih stanja:

  • Infekcije kože. Eterično ulje karanfilića je efikasan antiseptik. Pomaže u tretmanu raznih vrsta rana, posekotina, atletskog stopala, gljivičnih i bakterijskih infekcija, deluje i na uzročnika šuge, i mnogih drugih kožnih infekcija.
  • Održavanje higijene usne duplje. Karanfilić se koristi u tretmanu zubobolje, infekcije desni i afti. Takođe, u razblaženom obliku, karanfilić pomaže kod infekcije i iritacije sluzokože ždrela. Efikasno uklanja loš zadah, i nalazi se u sastavu velikog broja preparata za negu desni i zuba (paste za zube, sredstva za ispiranje usta).
  • Bubuljice i akne. Karanfilić je efikasan antibiotik, pa se može koristiti u kozmetičkim preparatima za tretman akni i bubuljica. Takođe, karanfilić povoljno deluje i protiv posledica starenja kože i ima podmlađujuće dejstvo na kožu.
  • Stres. Eterično ulje karanfilića ima primenu i u aromaterapiji, za uklanjanje posledica i umanjenje umora i stresa. Deluje stimulativno i ima svojstva afrodizijaka. Takođe, povoljno deluje na smanjenje glavobolje.
  • Respiratorne tegobe. Eterično ulje karanfilića se može koristiti za inhalaciju kod prehlade, bronhitisa, astme, sinuzitisa i tuberkuloze pluća, zbog svog antibiotskog i antivirusnog dejstva.
  • Ubodi insekata. Eterično ulje karanfilića je dobar repelent. Insektima i velikom broju buba smeta miris karanfilića, te se može koristiti kao repelent u domaćinstvu, a i u sklopu preparata za kožu, protiv uboda komaraca.

Karanfilić je prilično bezbedan za upotrebu. Međutim, kao i u slučaju većine drugih eteričnih ulja, neophodno je da se koristi u kombinaciji sa nekim baznim uljem, da ne bi došlo do iritacije pri nanošenju u nerazblaženom obliku.

PRIMED Eterično ulje karanfilića možete naći u PRIMED Biljnim apotekama u Beogradu ili poručiti putem telefona. Za sva dodatna pitanja i informacije možete nam se obratiti na 011/715-12-65.