PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neuropatija i dijabetes

neuropatijaDijabetesna neuropatija predstavlja skup simptoma izazvanih oštećenjem nerava u sklopu dijabetesa. Oštećenje nerava može postojati u celom organizmu, ali je najčešće u nogama i stopalima. Do neuropatije može doći i kod dijabetesa tip I (insulin zavisni) i tip II (insulin nezavisni). Uglavnom je posledica dugo prisutnog neregulisanog dijabetesa, i ispoljava se različim stepenom izraženosti tegoba.

Trnjenje i osećaj peckanja u stopalima i potkolenicama i grčevi mišića potkolenice su česti simptomi oštećenja perifernih nerava.

U prevenciji dijabetesne neuropatije važno je:

  • Održavati nivo šećera u granicama normalnih vrednosti. Nivo šećera može biti regulisan primenom insulina (dijabetes tip I), oralnih antidijabetika (dijabetes tip II) i primenom odgovarajućeg higijensko-dijetetskog režima (kod obe vrste dijabetesa).
  • Higijena stopala treba biti prilagođena prisutnom poremećaju. Kako oštećenje nerava uzrokuje smanjen osećaj bola, nekada osoba ni ne primeti da je došlo do povrede. Zarastanje rana je značajan problem kod dijabetičara, tako da je važno smanjiti mogućnost povređivanja. Nošenje pamučnih čarapa bez rubova, svakodnevno pranje neutralnim sapunom i sušenje bez trljanja peškirom su neki od bitnih faktora za pravilno održavanje higijene stopala dijabetičara.
  • Ukoliko je došlo do razvoja neuropatije, važno je svakodnevno pregledati stopala, da se ne previdi moguća povreda (već smo pomenuli da oštećenje nerava sa sobom nosi smanjen osećaj bola).

Pored upotrebe odgovarajućih lekova zvanične medicine u tretmanu dijabetesa, na raspolaganju je i veliki broj preparata alternativne medicine.

Medicinska gljiva Coprinus comatus pokazuje povoljno dejstvo na regulaciju nivoa šećera u krvi. Coprinus comatus stimuliše ćelije pankreasa na stvaranje insulina, i štiti ćelije pankreasa od različitih toksičnih oštećenja. Smanjuje mogućnost nastanka komplikacija koje se razvijaju usled dugotrajno prisutnog neregulisanog dijabetesa. Coprinus comatus, kao i većina medicinskih gljiva bogata je vlaknima koja povoljno utiču na probavu i mogu regulisati brzinu apsorpcije šećera iz creva, čime se smanjuje nagli porast šećera u krvi nakon obroka.
Coprinus comatus, i druge medicinske gljive možete naći u PRIMED maloprodajnim objektima u Beogradu, ili poručiti na 011/715-12-65.