PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bolni i otečeni zglobovi zbog mokraćne kiseline

Giht ili urični artritis je upala jednog ili više zglobova koja je prouzrokovana prevelikom količinom mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija), zbog čega se u zglobovima talože kristali mokraćne kiseline.
Jedan ili više zglobova pogođeni
Giht izaziva nagle bolne napade u zglobovima, najčešće u nožnom palcu (takvo je stanje poznato kao podagra). Mogu biti pogođeni i drugi zglobovi noge, koleno, cela ruka, zglob ruke ili lakat. Naslage mokraćne kiseline (takozvani tofi) mogu se pojaviti kao kvrge pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Takođe se kristali mokraćne kiseline mogu skupljati u bubrezima i stvarati bubrežne kamence.
Bolni i otečeni zglobovi
Pri napadu gihta obično se iznenada javlja jak bol u jednom ili više zglobova, obično noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadu gihta može se pojaviti i groznica, temperatura, slabost i ubrzan rad srca.
Preveliki unos ili otežana eliminacija
Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina (određene vrste belančevina) , a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kada u organizmu nastane prevelika količina mokraćne kiseline ili kada je otežana njena eliminacija putem bubrega, može se javiti stanje povećane količine mokraćne kiseline u telu ili hiperurikemija. Ona se povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), šećerne bolesti tip 2, hronične bolesti bubrega i kardiovaskularnih oboljenja. Giht je često posledica gojaznosti kao i prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima. Previše mokraćne kiseline u krvi može se pojaviti i u osoba koje imaju nasledne poremećaje u metabolizmu mokraćne kiseline.
Giht je 20 puta češći u muškaraca
Napadi gihta mogu biti podstaknuti unosom velike količine alkohola ili konzumacijom velike količine hrane bogate belančevinama, manjim povredama, hirurškim zahvatima, stresom ili oslabljenim stanjem organizma zbog neke bolesti. Giht je 20 puta češći u muškaraca nego u žena. Obično pogađa muškarce srednjih godina i žene nakon menopauze.
Prvi napad traje nekoliko dana.
Prvih nekoliko napada obično zahvata samo jedan zglob i traje nekoliko dana. Simptomi bolesti postupeno nestaju sve do sledećeg napada. Ako se bolest ne leči, napadi su sve češći, traju duže i veći broj zglobova biva pogođeno. Giht može izazvati ozbiljna oštećenja zglobova i tetiva. Zahvaćeni zglobovi mogu se trajno oštetiti i deformisati. Većina čvorića na zglobovima i na rubovima ušiju postupno nestaje kako se smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi, ali ponekad se moraju odstraniti hirurški.
Dijeta i velika količina tečnosti
U lečenju gihta se primjenjuju određeni protivupalni lekovi. Preporučuje se unos velikih količina tečnosti, ishrana sa malom količinom proteina i izbegavanje alkoholnih pića. Kod gojaznih osoba simptomi gihta smanjuju se ili potpuno nestaju kada skinu višak kilograma i postignu normalnu telesnu težinu.