PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Tri zanimljivosti vezane za osteoporozu

olovkaVELIKI STOMAK-UZROK OSTEOPOROZE I KOD MUŠKARACA
Muškarci koji imaju povišenu količinu masti na stomaku imaju povećan rizik od smanjenja gustine kostiju, ističu Američki stručnjaci.
Iako se osteoporoza češće javlja kod žena, naučnici su ustanovili da mast koja se nalazi ispod mišića na području abdomena, uzrokuje smanjenje gustine kostiju kod muškaraca. Dosadašnja istraživanja su pokazala da muškarci generalno imaju mnogo manji rizik od razvoja osteoporoze i da su žene mnogo ugroženije zbog polnih hormona.
U istraživanju je učestvovalo 35 muškaraca, čija je starost bila u proseku 34 godine i njihovindeks telesne mase (BMI 36.5), što se smatra gojaznim. Rezultati CT snimanja su pokazali da muškarci sa povećanim nivoom visceralne masti imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze.Naučnici ističu da genetika, način ishrane i vežbanje mogu regulisati nivo visceralnog masnog tkiva, koje može izazvati srčane bolesti. Prvi korak do zdravih kostiju jeste usvajanje zdravih životnih navika.
Veliki broj muškaraca iznad 20 godina starosti je gojazno. Gojaznost može da izazove niz zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes, astma, apneja i bolesti zglobova.
Naučnici ističu da su ovi rezultati preliminarni i da je potrebno sprovesti još dodatnih istraživanja.
SUVA USTA MOGU DA UKAZUJU NA OSTEOPOROZU!
Jedno istraživanje koje je sprovedeno nedavno na 60 žena u menopauzi starosti od 56 godina, je pokazalo da suva usta mogu biti znak osteoporoze. Otkriveno je da su suva usta odraz manjka kalcijuma u telu, što je uzrok osteoporoze, odnosno lomljivih kostiju.
Naučnici su objasnili ženama u menopauzi da nemaju razlog za brihu oko osteoporoze ukoliko imaju problem suvih usta iz sledećih razloga:
Lekovi kao što su antihistaminici, diuretici ili lekovi za urinarnu inkontinenciju.
Sjogrenov sindrom koji uključuje i suvoću usta i očiju.
Preterano znojenje.
Dehidracija od prekomerne fizičke aktivnosti, groznice, opekotina ili proliva.
Oštećenje nerava glave i vrata zbog opertivnih zahvata, lečenja ili zračenja.
Oštećenje nerava glave i vrata zbog povreda ili operacija.
Naučnici su takođe testirali uzorak pljuvačke. Žene koje nisu imale problema sa prethodno navedenim faktorima, a imaju problema sa suvim ustima, imale su veći nivo kalcijuma, pojačano lučenje hormona kortizola i paratireoidnih hormona. Ova dva hormona se pojačano luče u menopauzi. Žene, koje nisu imale suva usta, su imale normalan nivo kalcijuma, kortizola i paratireoidnih hormona u pljuvački.
Žene koje ulaze u menopauzu trebaju obratiti pažnju na sledeće faktore rizika:
Imate li osećaj suvih usta prilikom jedenja?
Imate li problema sa gutanjem hrane?
Trebate li tečnost kao pomoć pri gutanju hrane?
Imate li osećaj da se količina pljuvačke s vremenom sve više smanjuje?
Imate li osećaj suvih ustiju tokom noći i dana?
Žvačete li žvakaće gume kako bi ublažili osećaj suvoće?
Često se budite žedni tokom noći?
Imate osećaj da vam je jezik spaljen i suv?
Ako je vaš odgovor “da ” na tri ili više pitanja obratite se svom lekaru ili stomatologu.
Dalje istraživanje je svakako potrebno, ali neke stvari već sada možete da uradite da biste bili sigurni da je sa vašim zdravljem sve u redu.
ŽENE JABUČASTOG OBLIKA TELA IMAJU POVEĆAN RIZIK OD OSTEOPOROZE.
Postoji jedno zajedničko uverenje koje kaže da ako imate veći procenat masnog tkiva imate manji rizik od razvoja osteoporoze. Američki istraživači su otkrili kako gojazne žene sa puno masnog tkiva oko abdomena za razliku od žena sa kruškastim oblikom tela i sa više masnog tkiva na kukovima i nogama imaju veći rizik od razvoja osteoporoze.
U istraživanju je učestvovalo 50 gojaznih, predmenopauzalnih žena, čiji je prosečni indeks telesne mase bio 30,naučnici su skenirali njihovu distribuciju masnih ćelija i njihovu gustinu kostiju. Žene sa više visceralnog masnog tkiva koje se nalazi duboko ispod mišićnog tkiva i u trbušnoj duplji, imale su manju gustinu kostiju, što je jedan od pokazatelja osteoporoze. Nije bilo jake veze između ukupnog masnog tkiva ili potkožnog masnog tkiva na bokovima i bedrima i mineralne gustine kostiju.
Gojaznost je važan zdravstveni problem i abdominalni tip gojaznosti treba da bude uključen kao faktor rizika za osteoporozu i gubitak koštane mase. Postojanje velikih količina trbušne masnoće znači veću štetu za zdravlje kostiju, nego što to čini površno masno tkivo oko bokova. Od velike je važnosti postojanje svesti da je višak trbušnog masnog tkiva faktor rizika kako za osteoporozu, tako i za bolesti krvnih sudova i dijabetesa.