PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ciste na jajnicima

Pojava ciste na jajniku je česta, posebno kod žena u generativnom periodu. Ciste predstavljaju čvste ili tečnošću ispunjene promene na ili u tkivu jajnika. U većini slučajeva su bezopasne i ne daju nikakve simptome. Kod nekih žena, ciste mogu da se jave u toku svakog ciklusa, a da se ni ne otkriju, ili se otkriju slučajno, u toku rutinskog pregleda. Ciste se mogu javiti i u toku perioda trudnoće.

Cista na jajniku postaje problem onda kada ne nestaje, ili kada počne da se uvećava. Nekada, mogu da postanu bolne.

Koji su simptomi?

Većina ovarijalnih cisti su male i ne izazivaju nikakve probleme. Ukoliko postoje simtomi, obično se opisuju kao nadutost, osećaj pritiska u donjem delu stomaka i bol na strani jajnika na kome postoji cista. Bol može da bude različitog intenziteta.

Ovi simptomi nisu specifični za postojanje ciste, ali ukoliko postoje, posebno u dužem periodu, trebalo bi da se ispita uzrok.

Vrlo retko, cista može da izazove jače izražene i ozbiljnije simptome, kao što je iznenadan, oštar bol u stomaku, groznica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i slabost. Ovakvi simptomi mogu da se jave ukoliko je došlo do uvrtanja (torzije) jajnika. Ukoliko primetite ovakve simptome, potrebno je da se odmah javite lekaru, kako bi se utvrdio uzrok i po potrebi blagovremeno sproveo tretman.

Dijagnoza ciste na jajniku

U postavljanju dijagnoze značajni su podaci o postojanju gore navedenih simtoma, kao i period njihovog javljanja. Takođe, ultrazvučni pregled ili druge metode vizualizacije mogu da daju značajne podatke o izgledu, veličini i sadržaju ciste. Po potrebi, kod nekih žena mogu da se rade i analize hormona.

Većina cisti ne zahteva nikakav tretman, jer spontano, vremenom same nestanu. Ukoliko cista raste ili izaziva probleme, lekar će odrediti na koji način je najbolje dalje da se prati i po potrebi sprovede neki oblik tretmana.