PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Česte gorušice nisu bezopasne

kiselina

Gorušica nije bolest, to je jedan od simptoma GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti), oboljenja za koje je karakteristično vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i koje može izazvati ozbiljne komplikacije, među kojima je i prekancerozno stanje jednjaka poznato ka Baretov ezofagus.
Uzrok- slabost mišića jednjaka.
Nakon završenog obroka, mišić sfinkter na prelazu iz donjeg dela jednjaka u želudac mora biti zatvoren kako bi se sprečilo vraćanje kiselog sadržaja u jednjak. Ako se pomenuti sfinkter ne zatvori, javlja se osećaj pečenja u jednjaku, to jest gorušica. Gorušica se najčešće javlja kod osoba sa hroničnim gastritisom udruženim sa povećanim lučenjem želudačne kiseline. Mogu je izazvati i drugi poremećaji koji dovode do slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, kao što su emocionalna napetost, pušenje, brzo gutanje hrane i vazduha u toku obroka, nedovoljno žvakanje hrane, ležanje na stomaku posle jela, prepunjen želudac, nošenje tesne odeće, trudnoća zbog pritiska materice na želudac, gojaznost, želudačna kila, zloupotreba alkohola. Određena vrsta hrana, poput kisele, ljute, gorke može izazvati osećaj gorušice.
Dugotrajne gorušice ukazuju na GERB.
GERB se manifestuje dugotrajnom gorušicom. To je gastroezofagealna refluksna bolest, oboljenje digestivnog sistema uzrokovano vraćanjem kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Dugotrajni GERB može izazvati brojne zdravstvene komplikacije:
-Erozija sluzokože jednjaka– manifestuje se zapaljenjem sluzokože jednjaka, peptičkim ulkusom i krvarenjem, koje , ako je intenzivnije, može izazvati anemiju.
-Stezanje (spazam) jednjaka– retka komplikacija koja u težim slučajevima dovodi do toga da hrana, posebno čvrsta, ne može da dospe u želudac (disfagija). Nekada je neophodno proširenje prečnika jednjaka.
-Baretov jednjak– je prekancerozno stanje u kom dolazi do metaplazije ili pojave želudačne sluzokože u jednjaku.
-Plućne komplikacije– su najčešće astmatični napad, bronhitis i pneumonija. Nastaju kao posledica aspiracije želudačnog sadržaja u toku vraćanja želudačnog sadržaja i njegovog prodora u traheju.
Opsežna dijagnostika potvrđuje bolest.
Ispitivanje počinje detaljnim razgovorom sa bolesnikom i klasičnim fizikalnim pregledom. Potom je potrebno uraditi sledeće dijagnostičke procedure.
Klasična kontrasna radiografija jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva– metoda kojom se rengenskim aparatom snimaju svi organi. Pacijent u toku pregleda dobija da popije specijalno kontrasno sredstvo, koje omogućava evaluaciju morfološkog izgleda navedenih organa, a može se dobiti i uvid u funkciju gornjeg digestivnog trakta.
Endoskopija gornjeg digestivnog trakta- je procedura koja omogućava lekaru da dijagnostikuje i leči problem gornjeg digestivnog trakta. Endoskop se uvlači kroz usta u ždrelo, u jednjak, želudac i početni deo dvanaestopalačnog creva. Na ovaj način je moguće kompletno ispitati unutrašnjost navedenih organa i dijagnostifikovati razna oboljenja. Tokom pregleda je moguće uzeti uzorak tkiva za biopsiju, kako bi se procenio stepen zapaljenja organa. Koristeći jednostavni protokol biopsije za jednjak, kao i najnoviju histopatološku klasifikaciju, može se detaljno proceniti stepen i težina refluksa, veličina problema i rizik od nastanka tumora jednjaka, odnosno postojanje Beretovog jednjaka.
Manometrija jednjaka- dijagnostička procedura kojom se meri funkcija jednjaka. U toku pregleda kroz nos se uvodi tanka sonda koja ima senzore za pritisak. Sonda se provlači i dobijaju se vrednosti pritiska DES-a, meri se i snaga kontrakcija u jednjaku koje podstiču prolazak hrane.
pH metrija jednjaka (24-časovna) – metoda kojom se meri kiselost u završnom delu jednjaka. Izrazito tanka sonda se senzorom za detekciju pH vrednosti uvodi kroz nos u završni deo jednjaka. Sonda je priključena za portabilni uređaj koji pacijen nosi preko ramena ili oko struka. Nakon dvadesetčetvoročasovnog merenja rezultati se očitavaju preko posebnog računarskog programa, te se nakon analize može tačno utvrditi da li postoji patološki refluks želudačnog sadržaja u jednjak.
Dvadesetčetvoročasovna impendanca- moderna tehnika kojom se meri refluks gasova ili tečnosti u jednjaku. Nakon što se pacijentu plasira multikanalna sonda, ona se fiksira i specijalnim aparatom snima se 24h dnevno, a pacijent vodi dnevnik o tome. Nakon očitavanja rezultata, narednog dana se dobija precizna informacija o kojoj se vrsti refluksa radi.
PRIMED 5

Prirodni preparat Primed 5 feromed je dijetetski suplement koji zahvaljujući svom prirodnom sastavu podstiče regeneraciju sluzokože kod osoba sa hroničnim gastritisom, pojačava njenu sposobnost odbrane od kiseline i na taj način smanjuje osećaj gorušice.