PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Šta bi trebalo da znate o propolisu?

20150708_143531Propolis je smolasta materija koju pčele sakupljaju sa cvetnih pupoljaka. Bogat je flavonoidima (vrsta antioksidanata) i ima dugu istoriju upotrebe kao narodni lek za različite poremećaje zdravlja.

U medu je zastupljen u malom procentu, ali zato je veoma čest sastojak različitih suplemenata i kozmetičkih preparata. Ima ga i u rznm preparatima za negu nosne i usne šupljine, kao i u pastama za zube.

Iako nema dovoljno zvaničnih studija koje su na ljudima istraživale efekte propolisa, postoje određeni podaci da propolis značajno može pomoći u tretmanu nekih zdravstvenih poremećaja.

Površinska primena propolisa može ublažiti simptome HSV (Herpes simplex virus) infekcije, i ubrzati zalečenje promena na koži. Pored HSV tip I, koji izaziva promene najčešće na usnama, propolis može pomoći i kod genitalne lokalizacije infekcije, izazvane HSV II tipom.

Propolis je neizostavni sastojak raznih melema namenjenih za tretman opekotina I i II stepena, zbog svojih antiinflamatornih i antiseptičkih svojstava.

Propolis ima i antibakterijsko dejstvo, pa se može koristiti i za higijenu usne duplje i prevenciju nastanka zubnog plaka i karijesa.

Antivirusno dejstvo na veliki broj virusa čini propolis pogodnim za korišćenje u prevenciji i u tretmanu prehlade i gripa.

PRIMED 4 je tinktura koja sadrži visok procenat propolisa (30%). Svakodnevnom upotrebom pomaže jačanju odbrambenih snaga organizma i doprinosi prevenciji i bržem saniranju različitih vrsta infekcija.