PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bolovi u kostima-uzroci, prevencija i terapija

Bolovi_u_ledjimaBolovi u kolenima, kukovima, skočnim zglobovima, ramenima, leđima, rukama, nogama, vratnom i slabinskom delu kičme umanjuju kvalitet života, a tegobe, iako najčešće ne ugrožavaju život, pacijenta primoravaju da odsustvuje s posla i otežavaju mu obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Još su Stari Rimljani rekli “ublažiti bol božansko je delo”, pa je zato veoma važno da se što pre postavi dijagnoza i započne sa lečenjem, jer su uzroci različiti, pa samim tim i terapija.
DEGENERATIVNE PROMENE
Kod velikog broja ljudi oba pola, čak u 70 % slučajeva, javljaju se lumbalni sindrom i osteoartroza, odnosno reuma. Bolesti iz grupe degenerativnog reumatizma nisu trajno izlečive, ali se stanje popravlja fizikalnom terapijom i analgeticima. Neprijatan bol u leđma, odnosno krstima, koji svaki pokret čini nepodnošljivim, koji može da prati i ukočenost, bar jednom u životu osetilo je oko 90 odsto osoba različitog životnog doba, a kod polovine se ovaj problem ponovio više puta.
Lumbalni sindrom, o kome se često govori kao o ” bolesti civilizacije”, uzrokuje prekomerno opterećena kičma, uklještenje nervnih korenova (kada se bol širi do stopala), povećana mineralna gustina kostiju, osteoporoza, slabost leđnih mišića, veliki fizički napori. Rizik za izazivanje ovog stanja može biti podizanje teških predmeta, savijanje ili naglo okretanje. Češće se javlja kod gojaznih i fizički neaktivnih ljudi, pa treba voditi računa o telesnoj težini, zdravom načinu života i redovnim fizičkim aktivnostima.
Dijagnostikuje se komjuterizovanom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancom (MR), a lečenje je usmereno na suzbijanje bola i uklanjanje uzroka. U akutnoj fazi bola preporučuje se utopljavanje i mirovanje, koje ne treba da traje dugo zbog slabljenja zaštitnih mišića leđa. Bol se suzbija analgeticima (ibuprofen, paracetamol). Koriste se i fizičke vežbe razgibavanja i održavanja pokretljivosti slabinskog dela kičme i jačanja mišića (kineziterapija), a uče se pod nadzorom fizioterapeuta.
Osteoartroza ili ” reuma” je bolest koja “luta”, jer se simptomi “kljucanja”, vreline, i bola, naizmenično javljaju na različitim zglobovima, u početnoj fazi kada je neki zglob duže opterećen, a kasnije čak i noću kada se miruje. Problem nastaje zbog promena na hrskavici koja gubi elastičnost, a sa godinama, između 50. i 60. menja se i struktura hrskavice, smanjuje se sadržaj vode i javljaju se promene na molekularnom nivou. U prevenciji pomaže pravilno držanje tela, korekcija ravnih tabana, fizička aktivnost, pravilna ishrana i izbegavanje gojaznosti. Tegobe se olakšavaju fizioterapijom, regulisanjem telesne težine, i preparatima protiv zapaljenja zglobova. Vlažnost i hladnoća pogoršavaju tegobe.
REUMATSKE BOLESTI
U reumatske bolesti se ubrajaju degenerativna reumatske oboljenja, zapaljenske bolesti i vanzglobni reumatizam, koji po pravilu zahvata ramena i laktove, a oboleli se žale na bolove pri pokretima zgloba u određenom pravcu (podizanje ruku u ramenu).
Zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, polimiozitis, različiti vaskularni sindromi), su retki, obuhvataju tri do četiri odsto obolelih od reumatskih bolesti i mogu da dovedu do oštećenje drugih vitalnih organa i da ugroze život pacijenta, pa zahtevaju kontinuirano lečenje i kontrolu. S nastankom zapaljenskih oboljenja imaju veze i nasledni faktori, lečenje se sprovodi u specijalizovanim ustanovama, a medikamenti se uzimaju doživotno.
REUMATOIDNI ARTRITIS
Od ovog progresivnog oboljenja zglobova, boluje oko 1 procenat odraslih, a u Evropi više od tri milona oseća tegobe ove bolesti. Uzrok je nepoznat, i za sada se samo pretpostavlja da pojava hroničnog zapaljenja zglobova, trajnog bola i invaliditata dolazi kombinacijom infekije i genetske predispozicije.
UTOPLJAVANJE
Promene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha, niske temperature utiču na pogoršavanje reumatskih stanja i bolnih simptoma. U mnogim slučajevima je korisno utopljavati zglobove, toplo se oblačiti, stavljati vuneni zavoj oko bolesnog zgloba i koristiti kupke u mlakoj vodi. Međutim, toplina ne čini uvek dobro, kod nekih upala važi pravilo, što hladnije to bolje, pa se oko utopljavanja bolnog mesta treba konsultovati sa lekarom. Pomaže i blaga masaža okolnih mišića i lagano razgibavanje bolnog mesta. Preporučuje se i boravak u banjama i prirodnim lečilištima, uz preporuku i konsultaciju sa lekarom.
trojkaPrirodni preparat Primed 3 kreći se lako sadrži u sastavu idealnu proporciju hranljivih sastojaka, vitamina i minerala neophodnih za pravilnu izgradnju koštane mase. Redovnom upotrebom omogućava se obnavljanje koštane mase i ublažavanje simptoma osteoporoze. Deluje blagotvorno i na zglobove, poboljšava pokretljivost, olakšava kretanje i omogućava bolju funkciju koštano-zglobnog sistema.