PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

7 razloga za redovnu upotrebu alge Hlorela u ishrani

chlorella_powderHlorela je vrsta alge (jednoćelijska, plavo-zelena alga), bogata fitonutrijentima, kao što su aminokiseline, hlorofil, beta-karoten, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, gvožđe i kompleks vitamina B.

Od mnogih korisnih efekata hlorele, predstavljamo vam 7 najznačajnijih za zdravlje čoveka:

 1. Detoksikacija organizma.
  Redovna upotreba hlorele pomaže “čišćenje” organizma od velikog broja teških metala i drugih štetnih supstanci, kao što su živa, olovo, kadmijum i uranijum. Hlorela takođe smanjuje mogućnost apsorpcije ovih štetnih materija koje se mogu naći u namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.
 2. Smanjenje štetnih efekata hemoterapije i terapije zračenjem.
  Hemoterapija i terapija zračenjem su jedan od uobičajenih tretmana koji se primenjuju kod obolelih od malignih bolesti. Pored korisnog dejstva- uništavanje malignih ćelija, zračna i hemoterapija uglavnom oštećuje i zdrave ćelije organizma. Hlorofil, koji se u hloreli nalazi u visokom procentu pomaže detoksikaciju organizma od štetnih materija koje nastaju pod uticajem zračenja i hemoterijskih lekova.
 3. Poboljšanje imunološkog odgovora organizma.
  Hlorela podržava pravilno funkcionisanje imunološkog sistema organizma. Određene studije su pokazale povećanu aktivnost NK ćelija (natural killer cells- ćelije “ubice”) nakon 8 nedelja svakodnevne upotrebe hlorele.
 4. Povoljno dejstvo na smanjenje telesne mase.
  Upotreba hlorele deluje povoljno na smanjene masnih naslaga u organizmu, a utiče i na smanjenje povišenih vrednosti holesterola i šećera u krvi. Ovo dejstvo se ostvaruje uticajem na ravnotežu hormona, metabolizam, poboljšanje cirkulacije. Hlorela daje i osećaj povećane količine energije u organizmu. U toku mršavljenja dolazi do oslobađanja različitih toksičnih materija, a hlorela može pomoći da se ove materije što pre i lakše izbace iz organizma, čime se sprečava njihovo štetno dejstvo.
 5. Usporava starenje organizma.
  Hlorela smanjuje štetne posledice oksidativnog stresa, izazvanog dejstvom zagađenja, stresa ili loše ishrane. Antioksidativno dejstvo hlorele postiže se povećanjem koncentracije vitamina A i C i glutationa u organizmu, koji ima osnovno dejstvo na neutralisanje slobodnih radikala.
 6. Prevencija teških bolesti.
  Do nastanka malignih ćelija u organizmu dolazi i u normalnim okolnostima, ali bivaju neutralisane od strane imunološkog sistema, čime se sprećava njihovo nekontrolisano umnožavanje i nastanak maligne bolesti. Hlorela može pomoći u prevenciji maligniteta, putem izraženog antioksidativnog dejstva, stimulacije detoksikacije i poboljšanja imunološkog odgovora organizma.
 7. Smanjenje povišenih vrednosti šećera i holesterola.
  Studije u kojima je dnevni unos hlorele bio oko 8g, podeljeno u 2 doze u toku dana, pokazale su povoljno dejstvo hlorele na smanjenje povišenih vrednosti šećera i holesterola. Pretpostavlja se da hlorela utiče na smanjenje insulinske rezistencije koja uglavnom postoji kod dijabetesa tip 2.

Pored navedenog, hlorela povoljno deluje i na probavu i crevnu floru. Takođe, zapaženo je i povoljno dejstvo kod nekih hroničnih zapaljenskih bolesti kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.