PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

6 problema na koži kod dijabetičara

imagesTrećina osoba koje imaju dijabetes, u nekom trenutku razvije i neku od komplikacija na koži. U nekim slučajevima, pojava kožnih promena može biti upozoravajući znak dijabetesa. Većina kožnih problema se može sasvim dobro sanirati, kada se otkrije na vreme. Dugoročno gledano, najvažnije je kontrolisanje i održavanje nivoa šećera u krvi u granicama normalnih vrednosti. Ovo je važno i zbog prevencije drugih komplikacija dijabetesa, na drugim organima i sistemima.
U sklopu dijabetesa koji dugo traje, dolazi do oštećenja sitnih krvnih sudova i oštećenja nerava. Zajedno, ova dva poremećaja olakšavaju nastanak različitih povreda tkiva. Nedovoljna prokrvljenost smanjuje ishranu tkiva, a oštećenje nerava smanjuje osećaj dodira i bola, pa se neke povrede, posebno na stopalima, često previde.

 1. Bakterijske infekcije
  Iako se mogu javiti kod svih osoba, dijabetičari su podložniji bakterijskim infekcijama, najčešće na rubovima očnih kapaka, na noktima. Česti su karbunkuli (sa zahvatanjem tkiva ispod površine kože). Na koži postoji crvenilo, lokalno povećana temperatura, otok i bol. Tretman antibiotskim mastima uglavnom brzo dovodi do poboljšanja.
 2. Gljivične infekcije
  Kod osoba sa hronično povišenim vrednostima šećera u krvi, česte su gljivične infekcije, a posebno one izazvane gljivicom Candida albicans. Ova infekcija se takođe manifestuje crvenilom, svrabom, i ponekada pojavom plihova na koži. Česte su na delovima kože gde postoje odgovarajući uslovi: vlažna i topla koža, kao što su pregibi i prsti stopala. Kod žena su česte vaginalne infekcije.
 3. Hroničan svrab kože
  Svrab kod dijabetesa može nastati zbog oslabljene cirkulacije i infekcija. Nekada je nepodnošljiv, uporan, a najizraženiji je na donjim ekstremitetima. Za smanjenje svraba mogu se koristiti hidratantni losioni za kožu koji smanjuju njeno isušivanje, i blaga sredstva za pranje kože koja ne isušuju.
 4. Vitiligo
  Vitiligo predstavlja ograničena polja na koži na kojima je došlo do potiskivanja ili uništavanja melanocita, ćelija koje stvaraju pigment kože. Nije utvrđen uzrok ovih promena, ali se smatra da je u osnovi autoimuni proces, i često je udružen sa drugim autoimunim bolestima, kao što je dijabetes tip 1.
 5. Neuropatska oštećenja
  Usled smanjenog osećaja za dodir ili bol, osobe često ne primete povredu, posebno na stopalima. Otvoreni ulkus na koži često se sekundarno inficira i može predstavljati veliki problem za lečenje.
 6. Skleroza prstiju
  Oko trećine obolelih od dijabetesa tip 1 razvija sklerozu prstiju, sa istanjenom, tvrdom kožom voštanog izgleda, najčešće na dorzalnom delu šaka. Otežano je pokretanje prstiju. Nekada su zahvaćeni i prsti na nogama, a retko kolena, gležnjevi ili predeo čela. Za prevenciju najbitnije je održavati nivo šećera u krvi u granicama normalnih vrednosti. Od pomoći su kreme i losioni koji hidriraju i omekšavaju kožu.

PRIMEDERMA N je prirodna formula za negu kože koja je suva, sklona pucanju i perutanju. Omekšava i odstranjuje izumrle, zadebljale i suve slojeve kože.
PRIMEDERMA M je melem protiv upalnih procesa na koži i sluzokoži. Predstavlja efikasnu prirodnu formulu sa izrazitim protivupalnim, antibakterijskim, antigljivičnim i antivirusnim dejstvom, za široki spektar problema kože i sluzokože.