PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kontaktni dermatitis

dermatitisKontaktni dermatitis se manifestuje pojavom crvenih promena na koži koje svrbe, a izazvane su različitim materijama koje mogu doći u kontakt sa kožom. Promene nisu zarazne, niti ugrožavaju život, ali mogu biti jako neugodne.
Najčešći uzroci kontaktnog dermatitisa su sapuni, kozmetički preparati, parfemi, nakit i neke biljke (npr. bršljan). Profesionalna izloženost nekim hemikalijama na radnom mestu, takođe može biti uzrok pojave kontaktnog dermatitisa.
Da bi se uspešno sproveo tretman, potrebno je utvrditi koji faktor dovodi do pojave promena na koži, i eliminisati isti. Ukoliko je moguće potpuno izbeći kontakt sa faktorom koji uzrokuje kontaktni dermatitis, postojeće promene na koži se povlače za 2-4 nedelje.
Kako izgledaju promene na koži kod kontaktnog dermatitisa?
Kontaktni dermatitis se javlja na delu kože koji je bio u direktnom kontaktu sa materijom. Reakcija se obično razvija vrlo brzo, nekoliko minuta ili sati od kontakta sa iritansom ili alergenom. Znaci i simptomi uključuju:

  • Crveni osip po koži
  • Svrab, koji nekada može biti nepodnošljiv
  • Suva, ispucala koža koja se peruta, ukoliko promene dugo traju
  • Plihovi na koži koji prelaze u kruste, kod vrlo izraženih reakcija

Nekada može postojati otok i osećaj žarenja na koži zahvaćenoj promenama.
Ozbilnost manifestacija na koži zavisi od dužine ekspozicije iritansu, jačine štetnog agensa, kao i uticaja okoline (temperatura, proticanje vazduha, znojenje kod nošenja rukavica).
PRIMEDERMA E je prirodna formula za tretman dermatitisa u aktivnoj fazi, sa izraženim protivupalnim dejstvom, za epitelizaciju kože. Pogodan je za primenu kod odraslih i dece starije od 3 godine. Za postizanje najboljih rezultata tretmana, preporučuje se istovremena primena preparata PRIMEDERMA N, kao i nakon povlačenja promena, za produženu negu kože. Kontinuiranom uporebom PRIMEDERMA N preparata smanjuje se mogućnost ponovne pojave kožnih promena.