PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Maslačak (Taraxacum officinale) kao lek

maslačakZdravstvene prednosti u korišćenju maslačka uključuju blagotvorno dejstvo na bolesti jetre, dijabetes, urinarne tegobe, akne, povoljno deluje kod anemije, a pomaže čak i kod nekih maligniteta.
Ove dobrobiti, kao i drugi potencijalni efekti se uveliko istražuju na različitim institutima, širom sveta.
Delovi maslačka koji se koriste zbog svojih lekovitih svojstava su najčešće koren i list maslačka.
Maslačak je bogat kalcijumom, koji je esencijalni element za pravilno izgrađivanje i održavanje strukture kostiju. Takođe je bogat vitaminom C i Luteolinom koji štiti kosti od oštećenja koja nastaju sa starenjem. Ova nepovratna oštećenja, koja su neizbežni deo fiziološkog procesa starenja, često rezultiraju osećajem slabosti i smanjenjem gustine kostiju.
Vitamin C i Luteolin imaju antioksidativna svojstva, čime štite ćelije jetre od oštećenja i pomažu njenu normalnu funkciju. Stimuliše rad jetre i stvaranje i izlučivanje žuči. Pomaže u tretmanu krvarenja unutar tkiva jetre. Takođe, povoljno utiče na varenje hrane i probavu, pa je koristan i kod problema sa varenjem i zatvorom.
Kod pacijenata sa dijabetesom, primećeno je blagotvorno dejstvo na regulaciju šećera u krvi, stimulisanjem oslobađanja insulina iz ćelija pankreasa.
Maslačak ima diuretsko dejstvo, odnosno podstiče eliminaciju urina. Pomaže da se ovim putem organizam oslobodi različitih toksičnih materija. Takođe, ima i antiseptično dejstvo, smanjuje mogućnost nastanka urinarnih infekcija i pomaže u tretmanu istih.
Antioksidativno dejstvo aktivnih supstanci maslačka smanjuje oštećenja nastala dejstvom slobodnih radikala, pa se može reći da je maslačak jedna od biljaka koje imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka malignih bolesti. Stimulativnim dejstvom na jetru i stvaranje žuči pomaže detoksikaciju organizma, što je posebno bitno u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Luteolin, u nekim istraživanjima, ispoljava posebno povoljno dejstvo kod karcinoma prostate.