PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Znaci oslabljenog imuniteta

Dobar imunitet je veoma važan jer nas čuva od štetnog dejstva različitih faktora koji mogu da naruše naše zdravlje.

Ukoliko primećujete da sete često bolesni, umorni ili stalno osećate neke simptome za koje nema nekog jasnog uzroka, to može da ukaže i na postojanje problema sa oslabljenim imunitetom.

Neki od pokazatelja oslabljenog imuniteta mogu da budu:

 • Visok nivo stresa
  Stres je često praćen slabljenjem imunološkog odgovora. Naime, u toku intenzivnog i dugotrajnog stresa, povećan nivo takozvanih stres hormona može negativno da se odrazi na odbrambene moći organizma.

 • Česte prehlade
  Dve do tri epizode prehlade u toku godine koje traju obično 7-10 dana se smatraju normalnom mogućom pojavom. Naravno, ne moraju u tolikom broju da se jave, ali ako se primećuje njihova veća učestalost, posebno ako su produžene, može da se posumnja na problem sa oslabljenim imunološkim sistemom.

 • Učestali digestivni problemi
  Česta pojava dijareje, gasova, nadutosti ili zatvora takođe može da ukazuje na problem sa imunitetom. To je razumljivo ako se ima u vidu da je značajan deo imunološkog sistema smešten u digestivnom traktu. Dobre bakterije i drugi mikroorganizmi koji su normalan deo crevne flore imaju važnu ulogu u sprečavanju infekcije štetnim bakterijama. Zato, kada je narušena crevna flora, to olakšava razvoj mnogih poremećaja u organizmu.

 • Sporo zarastanje rana
  Pri spoljašnjem oštećenju kože (ogrebotine, opekotine), njihovo zarastanje zavisi, između ostalog i od normalnog funkcionisanja imunološkog sistema. Zato, kod poremećaja imuniteta nekada može da postoji i sporije zarastanje površnih oštećenja kože.

 • Učestale infekcije
  Infekcije različitim mikroorganizmima su moguće kod svake osobe. Učestalost njihovog javljanja nije konstantan i zavisi od više faktora, ali se računa da se na oslabljen imunitet može posumnjati ukoliko se na godišnjem nivou javlja više od nekoliko infekcija uha, upale pluća ili drugih ozbiljnijih respiratornih infekcija, sinuzitisa, ili više od dve puta godišnje postoji potreba za upotrebom antibiotika.

 • Hroničan osećaj umora
  Umor je normalna pojava nakon fizičkog ili mentalnog napora, posebno u dugom trajanju. Ukoliko i pored dovoljno sna i odmora postoji konstantan osećaj umora i iscrpljenosti, jedan od mogućih uzroka može da bude i oslabljen imunitet.

Imunološki sistem organizma je veoma kompleksan sistem koji se sastoji od velikog broja međusobno povezanih ćelija i organa. Značajan broj faktora može da utiče na normalno funkcionisanje imunološkog sistema.

Neke promene u navikama i aktivnostima mogu da budu korisne u cilju očuvanja odbrambenih snaga organizma, kao što su redovna, raznovrsna i zdrava ishrana, dovoljno sna, redovna fizička aktivnost, održavanje optimalne telesne težine, izbegavanje pušenja, smanjenje negativnog uticaja stresa.

PRIMED 13 FORTE je prirodna formula na bazi meda, medicinskih gljiva kordiceps, rejši i šitake, uz dodatak jezgra kajsije.

Aktivni sastojci povoljno deluju na očuvanje i unapređenje odbrambenih snaga organizma.

Upotreba PRIMED 13 FORTE preporučuje se kod oslabljenog imuniteta, za poboljšanje opšteg stanja organizma i kao pomoć u prevenciji i tretmanu različitih oboljenja.