PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene i loša cirkulacija

Proširenje vena na nogama nastaje usled poremećaja u protoku krvi kroz venske krvne sudove koji vraćaju krv prema srcu. Do ovog poremećaja dovodi oštećenje funkcije venskih zalistaka čija je funkcija održanje normalnog toka krvi.

Različiti faktori mogu da dovedu do poremećaja normalne funkcije venskih zalistaka. Neki od uobičajenih faktora rizika su nasleđe, dugo stajanje ili sedenje, gojaznost, trudnoća i dr.

Kada je normalan tok krvi narušen, dolazi do većeg zadržavanja krvi u venama i vremenom do njihovog proširenja koje prati pojava simptoma. Pored vidljivog proširenja krvnih sudova obično se opisuje i osećaj težine i umora u nogama, a nekada se javlja  Proširene vene su svakako znak da postoji problem sa venskom cirkulacijom.

Loša venska cirkulacija remeti normalno snabdevanje tkiva hranljivim materijama i kiseonikom, što se može manifestovati i kao promena u izgledu i kvalitetu kože u predelu narušene venske cirkulacije. Lakše dolazi do oštećenja kože i pojave ranica koje, usled loše cirkulacije mogu sporije da zarastaju.

Kod dugotrajno prisutnih varikoznih vena, njihov zid postaje osetljiviji na pritisak i oštećenja, zbog čega može da dođe do pojave krvarenja i nakon minimalnih trauma, a nekada čak i spontano, bez jasne mehaničke traume.

Saveti za poboljšanje cirkulacije

Kod narušene venske cirkulacije, lekar će, na osnovu utvrđenog problema preporučiti odgovarajući tretman.

Neke od preporuka kod problema sa cirkulacijom su:

  • Održavanje redovne fizičke aktivnosti
  • Prestanak pušenja
  • Promena navika u ishrani

Redovna fizička aktivnost povoljno utiče i na cirkulaciju. Naime, kontrakcija mišića nogu pomaže normalan tok krvi kroz vene, pa se preporučuje lagana šetnja, kao i vežbe koje pokreću mišiće nogu. Pušenje je, između ostalog poznati faktor rizika i za poremećaj cirkulacije, pa se svakako preporučuje prestanak. Kada je ishrana u pitanju, upotreba nekih namirnica se može posebno preporučiti (riba, mahunarke, semenke, orašasti plodovi, sveže voće i povrće). Ove namirnice sadrže vitamine, minerale, “dobre” masti i druge biljne materije koje mogu da povoljno deluju na cirkulaciju.

Kod narušene venske cirkulacije i proširenih vena, za lokalnu upotrebu naša preporuka je VENEKS Gel za vene.

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE

Kada se preporučuje VENEKS?

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.