PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Značaj prostate za zdravlje muškaraca.

Prostata igra značajnu ulogu u muškom reproduktivnom sistemu, a brigu o njenom zdravlju treba početi u mladosti i to fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom.
 
Prostata, odnosno kestenjača, muška je polna žlezda veličine kestena, bez koje reproduktivni sistem pripadnika jačeg pola ne bi bio potpun – ona luči sekret koji čini 99 odsto semene tečnosti. Obavija uretru, odnosno mokraćni kanal, a smeštena je iza stidne kosti, ispod bešike, a ispred prednjeg zida rektuma.
 
Prostata igra vrlo značajnu ulogu kod reproduktivno sposobnih muškaraca – učestvuje ne samo u stvaranju određenih sastojaka semene tečnosti, već i u njihovoj zaštiti, a ima vrlo važnu ulogu u procesu spontanog mokrenja. Teška je oko 20 grama, a smeštena je u maloj karlici. Sa brigom o zdravlju prostate treba početi već u mladosti i to zdravim životnim stilom. Treba biti umeren u konzumiranju alkohola, jer on može dovesti do upale prostate, a prekomernu telesnu težinu trebalo bi regulisati.
 
Osim alkohola, zdravlje prostate mogu ugroziti i cigarete, ali i prekomeran unos kafe. Masna hrana koja je obično neizostavni deo praznične trpeze ne bi trebalo da se nađe na meniju za zdravu prostatu, a ne preporučuje se ni konzumiranje rafinisanog šećera ili veštačkih zaslađivača koji se dodaju u gazirana, energetska pića, ali i negazirane industrijski prerađene sokove.
 
Stres može uticati na zdravlje prostate, pa se preporučuje izbegavanje stresnih situacija, uz bavljenje fizičkom aktivnošću, što se posebno odnosi na one koji svoj posao obavljaju sedeći. Ipak, u svemu treba biti umeren. Prostata je osetljiva na spoljne uticaje i nadražaje, pa se preporučuje nošenje tople odeće, uz izbegavanje sedenja na hladnim površinama.
 
Poremećaj mokrenja danju, a naročito noću, prvi je simptom koji ukazuje na početak oboljenja prostate. On može biti vrlo blag, ali i izrazito težak – zahteva odlazak kod urologa, koji će postaviti dijagnozu koristeći neke od brojnih metoda: neophodno je uraditi ultrazvuk prostatre sa merenjem rezidualnog urina (zaostatak urina u bešici nakon mokrenja), rektalni tuše, koji podrazumeva pregled prostate kroz rektum. Ta metoda veoma je važna u dijagnostikovanju oboljenja prostate, a veliku ulogu igraju i određene laboratorijske analize: provera nivoa prostatičnog specifičnog antigena (PSA), analiza urina i urinokulture, bris uretre, a ponekad i prostatični bris kao i uroflou (merenje brzine protoka urina).
 
Zapaljenje prostate, odnosno prostatitis, može se javiti u bilo kom životnom dobu. Može biti akutna, hronična i nebakterijska. Akutni prostatitis najčešće izazivaju gram negativne bakterije. On počinje naglo, sa otežanim, bolnim i oskudnim mokrenjem, naročito noću. Prisutan je bol u predelu polnih organa, donjeg dela trbuha, kao i kičme, a često je praćen visokom temperaturom. Hronični prostatitis može nastati kao produžetak akutnog ili od početka imati hronični karakter.
 
Simptomi hroničnog prostatitisa blaži su nego u slučaju akutnog, ali duže traju i zahtevaju duže lečenje – dok se akutna upala leči antibioticima tokom najmanje mesec dana, hronična zahteva lečenje koje ponekad traje i do tri meseca sa napomenom da su mirovanje i jačanje imuniteta higijensko-dijetetskim režimom sastavni deo lečenja. S druge strane, nebakterijski prostatitisi ne izazivaju komplikacije poput akutnih ili hroničnih, ali njihovo lečenje traje dugo. U početku se primenjuju higijensko-dijetetski režim i tople kupke, a ponekad se u lečenje uključuju i antibiotici. Nelečena upala prostate može izazvati različite komplikacije. To su najčešće urinarne infekcije, a mogu se javiti i upala testisa ili epididimisa.
 
Benigno uvećanje prostate nastaje bujanjem žlezdanog, ali i fibroznomišićnog tkiva. Može javi usled genetskih predispozicija, te nezdravog načina života i ishrane. Međutim, starost gotovo neizostavno sa sobom nosi i uvećanje prostate – ona se postepeno uvećava već nakon 35. godine, a do 90. godine života oko 90% muškaraca ima uvećanu prostatu. Benigno uvećanje prostate zahteva lečenje ako izazove simptome koji se mogu podeliti na opstruktivne i iritabilne. Opstruktivni simptomi podrazumevaju napinjanje pri mokrenju, slab mlaz, čekanje da se započne mokrenje i nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćne bešike.
 
S druge strane, iritabilni, odnosno nadražajni simptomi podrazumevaju učestalo dnevno, a naročito noćno mokrenje i neodložni nagon za mokrenjem. Takvi simptomi zahtevaju aktivno lečenje medikamentima, mada se ponekad primenjuje i huruško lečenje. To zavisi od veličine prostate, stepena izraženosti tegoba kao i od godina starosti pacijenta. Lečenje može trajati više od godinu dana, osim u slučaju hirurške intervencije, kada se prostata otklanja u celini, te se pacijent vrlo brzo oslobađa tegoba.
 
Nelečeno uvećanje prostate koji izaziva tegobe može dovesti do brojnih komplikacija. To su poremećaj spontanog mokrenja, odnosno potpuni prekid ili nekontrolisano mokrenje, stvaranje kamena u mokraćnoj bešici, infekcija mokraćne bešike ili proširenje njenog zida, pojava krvi u mokraći, oslabljena funkcija bubrega, a kod nekih pacijenata i poremećaj seksualne funkcije. Lekovi koji se koriste u lečenju benignog uvećanja prostate vrlo retko daju neželjene efekte. Ako se jave, to su smanjen arterijski pritisak, vrtoglavica, smanjenje libida, te erektilna i ejakulativna disfunkcija.
 
PRIMED 6 urinarius je prirodni preparat na bazi meda, polena, lekovite biljke svilovine i semena bundeve. PRIMED 6 se preporučuje kod:
benignog uvećanja prostate
akutnei hronične upale prostate i mokraćnih puteva.
Svojim aktivnim sastojcima preparat povoljno deluje na očuvanje zdravlje prostate i ublažavanju tegoba kod benignog uvećanja ove žlezde.